Oververhitting tijdens de slaap voorkomen: check de TOG-waarde

Het is belangrijk dat een baby het niet te warm of te koud heeft tijdens de slaap. Ouders vinden het vaak lastig inschatten hoe warm ze hun kindje moeten toedekken. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. 

Als ouders twijfelen over hoe warm of luchtig ze hun baby moet aankleden tijdens de slaap, kan de TOG-waarde duidelijkheid geven. Babykleding, slaapzakken en dekens hebben allemaal een bepaalde TOG-waarde

TOG staat voor Thermal Overall Grade
, die de warmte aangeeft. Kleding met een hoge TOG-waarde houdt warmte goed vast, terwijl een lage TOG-waarde hoort bij koele kleding of beddengoed.  De TOG-waarde vind je meestal terug op het label.  

Waarom is een TOG-waarde belangrijk?

Het lukt een jonge baby nog niet goed om zelf zijn eigen warmte te reguleren. En hij kan ook nog niet de dekens van zich afslaan, of kleding uittrekken als het te warm wordt. Een baby die te warm is toegedekt of aangekleed, kan oververhit raken. En oververhitting is een factor die het risico op wiegendood vergroot. 

Een slaapkamertemperatuur van 16 - 18°C is ideaal.  Als je wil controleren of een slapende baby het niet te warm of te koud heeft, kun je dit testen door met de bovenkant van je vingers de achterkant van het nekje te voelen. Voelt het lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.  

Wetenschappers adviseren om bij een kamertemperatuur van 16-18 graden, een baby niet warmer toe te dekken dan een TOG-waarde van maximaal 4.0. Dit houdt in dat de waarde van de kleding, de slaapzak en eventueel een deken en laken bij elkaar opgeteld wordt. Samen mag dit niet meer dan 4.0 zijn. Let op: bij een dubbelgeslagen deken telt deze waarde dus ook dubbel!

Bij hogere temperaturen wordt de geadviseerde TOG-waarde lager. 
In deze tabel zie je welke TOG-waardes je kunt aanhouden bij verschillende temperaturen, en wat dat betekent voor het gebruik van kleding en beddengoed:

Temperatuur

 

TOG-waarde

 

Beddengoed

Tot 16°C

 

4.0

 

Slaapzak + deken met laken

16-20°C

 

3.0

 

Slaapzak + laken

20-22°C

 

2.0

 

Zomerslaapzak of een dunne deken met laken

23-24°C

 

1.0

 

Luier met laken of luier met romper

25°C en warmer

 

0.5

 

Alleen een luier

Samenwerken op dit onderwerp?

Aan de slag

Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.