Onderwerp

Spelen

Spelen is leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het helpt hun motorische vaardigheid, ze worden zelfverzekerder en socialer. En het verhoogt hun zelfredzaamheid. Daarbij lopen ze wel eens een schram of schaafwond op. Dat is niet erg. Maar ernstig letsel door spelen is vaak onnodig én te voorkomen. Zo is veilig speelgoed bijvoorbeeld heel belangrijk om letsel te voorkomen.

Naar alle informatie
placeholder
7.600 kinderen
op de spoedeisende hulp door val van speeltoestel

Wat doen wij eraan?

Ons doel is om ernstige letsels bij kinderen te voorkomen. Dat bereik je niet alleen door kinderen te beschermen en risico’s te vermijden. Maar juist ook door kinderen vaardigheden te laten ontwikkelen waarmee ze steeds beter met risico’s kunnen omgaan. Dat noemen we het versterken van kinderen. Het versterken van een kind gaat over het ontwikkelen van vaardigheden op de volgende onderdelen: motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel. Om letsel tijdens spelen te voorkomen, richten wij ons op zowel het beschermen (van de allerkleinsten) als het versterken van kinderen.

Leuk én veilig spelen op een luchtkussen

Het huren van een luchtkussen voor een kinderfeestje of straatbarbecue wordt steeds populairder. Daardoor neemt ook het aantal letsels toe dat kinderen oplopen op of bij een opblaasbaar speeltoestel. Om deze reden hebben wij voorlichtingsmaterialen ontwikkeld voor verhuurders en beheerders van luchtkussens. Met de tips en tools die we bieden, ondersteunen we verhuurders en beheerders in het geven van veiligheidsinstructies aan huurders en het informeren over de speelregels. Zo houden we het spelen op een luchtkussen leuk én veilig!
Lees meer

Kinderen mogen lekker ravotten. Een beetje risico hoort daar bij. We schatten als ouders in of het een aanvaardbaar risico is. Kinderen mogen best eens vallen. Daar leren ze van. Wanneer we zien dat het echt te gevaarlijk wordt dan waarschuwen we.

Ouder

naam bekend bij redactie
Expert

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.