Onderwerp

Vergiftiging

Jaarlijks belanden er ruim 1.000 kinderen in het ziekenhuis omdat ze iets eten of drinken wat giftig is. Dit gebeurt bijna altijd in en om het huis waar ze wonen. Vooral 1- en 2-jarigen lopen risico, zij gaan uit nieuwsgierigheid op ontdekkingstocht. Schoonmaakmiddelen, cosmetica, maar ook medicijnen hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. Weet dus wat de risico’s zijn, maar ook hoe je moeten handelen als het misgaat.

Naar alle informatie
placeholder
600 vergiftigingen
in 2019 bij 0- t/m 3-jarigen

Wat doen wij er aan?

Ons doel is om ernstige letsels bij kinderen te voorkomen. De basis van onze aanpak is ons strategisch model letselpreventie. Een goede balans tussen het beschermen en versterken van een kind is hierbij cruciaal. Om vergiftigingen te voorkomen, richten wij ons op het beschermen van de allerkleinsten. Het beschermen van een kind gebeurt door toezicht te houden, hulpmiddelen te gebruiken en door omgevingsaanpassingen. In het geval van giftige producten is het belangrijkste advies om deze altijd uit de buurt van kleine kinderen te houden, liefst achter slot en grendel.

Adviseer De 4 van Veilig Ontdekken

Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat ze lekker op ontdekkingstocht kunnen gaan. Maar dan wel in een babyproof omgeving. Adviseer daarom ‘De 4 van Veilig Ontdekken’. Hierin hebben we de belangrijkste tips uitgelicht voor de veiligheid in en om huis.
Naar de adviezen

Veel ouders weten bij vergiftiging niet wat ze moeten doen, terwijl snel en goed handelen van levensbelang kan zijn. Door het gebruik van de Gifwijzer kan je een mogelijke vergiftiging bij kinderen voorkomen en weet je in geval van nood hoe je moet handelen. Als Rode Kruis onderschrijven we daarom het belang van de Gifwijzer.

Eline Nijhof

Hoofd EHBO bij het Rode Kruis
Expert

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.