Veilig beddengoed voor kinderen

Warmte tijdens de slaap wordt bepaald door de temperatuur in de slaapkamer, maar ook door het type beddengoed dat je gebruikt. In de winkels is enorm veel te koop: slaapkleding, slaapzakken, dekbedjes, dekens en lakens… Wat kun je ouders het beste adviseren?

Ouders en grootouders grijpen vaak naar een extra deken of laken om hun baby toe te dekken. In de winter, maar ook tijdens hete zomerdagen. Niet doen, waarschuwen deskundigen. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen. Een slaapkamertemperatuur van 16 - 18°C is dan ook ideaal.

Als ouders willen controleren of hun slapende baby het niet te warm of te koud heeft, kunnen ze dit testen door met de bovenkant van hun vingers de achterkant van het nekje te voelen. Voelt dit lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.

Babyslaapzak

Een babyslaapzak is de veiligste optie zodra de baby meer gaat bewegen in bed. Vaak is dat al binnen een paar weken. Extra beddengoed is niet nodig. Willen ouders dat toch? Het gebruik van een dekbed raden we de eerste 2 jaar af. Het kan te warm zijn en de baby kan met het hoofdje onder het dekbed komen. De baby kan daardoor moeilijker ademen.

Een laken met dekentje is een goed alternatief. Belangrijk is dat ouders deze kort en stevig opmaken, zodat de voetjes van de baby bijna tegen het voeteinde aan komen. Dan kan de baby namelijk niet met het hoofdje onder de deken komen. Daarnaast hebben we aanvullende adviezen:

  • Zet de baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed; een baby verliest de meeste warmte namelijk via het hoofd. Hou daarom het hoofdje onbedekt.
  • Pak de baby bij koorts niet extra warm in. Als een baby transpireert, heeft hij het al erg warm. Dek het kind minder warm toe, of verlaag de temperatuur in de kamer.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht of ventilatie in de kinderkamer.
  • Gebruik geen schapenvacht of lamsvacht in een wieg of ledikant. Een schapenvacht is erg warm en dat verhoogt de kans op oververhitting. Bovendien kan een baby met het gezicht in de vacht komen te liggen.
  • Gebruik liever geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare laag. Willen ouders dit toch, plaats het dan niet onder het hoofdje van het kind.

Hou het bedje leeg

We adviseren ook om het babybedje leeg te houden

als het gaat slapen. Grote knuffels, een babynestje, zijligkussentjes, een hoofdkussen en hoofdbeschermers kunnen ervoor zorgen dat de baby er met het gezichtje tegenaan komt te liggen, waardoor het niet goed kan ademen. Vanaf 2 jaar mag een kind wel met een hoofdkussen slapen.

Veilig slapen-adviezen

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, staan al onze Veilig slapen-adviezen

Naar adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Aan de slag

Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.