Onderwerp
Vuurwerk
Vuurwerk is feestelijk en mooi om naar te kijken, maar tijdens elke jaarwisseling raken veel mensen gewond door vuurwerk. Ook kinderen zijn regelmatig slachtoffer. En daarbij loopt niet alleen degene die vuurwerk afsteekt risico, maar ook toeschouwers. Jaarlijks voeren we onderzoek uit, waarbij we het aantal vuurwerkgewonden en oorzaken monitoren. De resultaten vormen de basis van verschillende soorten preventie. Zoals het lespakket 4vuurwerkveilig.
540 vuurwerkslachtoffers
zijn jonger dan 16 jaar
Wat doen wij aan onderzoek?
Jaarlijks voert VeiligheidNL tijdens de jaarwisseling onderzoek uit voor het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W), om de ontwikkeling van het aantal vuurwerkgewonden en de oorzaken ervan in kaart te brengen. Naast aantallen, risicogroepen en leeftijden van de slachtoffers, kijken we ook naar het type vuurwerk en het type letsel. Bovendien vergelijken we de vuurwerkgewonden op de spoedeisende hulp (SEH) en de huisartsenposten met voorgaande jaren. Met deze onderzoeken bepaalt I&W welke preventieve maatregelen nodig zijn om het aantal vuurwerkslachtoffers terug te brengen.
Wat doen wij aan preventie?
Ons doel is om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen. De basis van onze aanpak is ons strategisch model letselpreventie. Een goede balans tussen het beschermen en versterken van een kind is hierbij cruciaal. VeiligheidNL biedt in dat kader voorlichting, tips en regels om kinderen te leren hoe ze op een veilige manier met vuurwerk om kunnen gaan. Voor basisscholen bieden we het gratis digitale lespakket 4vuurwerkveilig. Het lespakket maakt leerlingen van groep 7 en 8 op een leuke manier bewust van de gevaren van vuurwerk en gaat uit van 4 vuurwerktips om veilig oud en nieuw te vieren.
Aan de slag met 4vuurwerkveilig! Ik was zeer verrast over de mate van volledigheid van het lespakket. Heel erg bedankt!
Deel deze pagina