Onderwerp

Vallen bij kinderen

Dagelijks belanden er 130 kinderen van 0 tot 12 jaar op de eerste hulp door een val. Bijvoorbeeld van de trap, van meubilair of van een speeltoestel. Vallen staat hiermee in de top 3 van ernstige ongevallen bij kinderen. Dit leidt vaak tot (ernstig) letsel. Vallen zelf is niet per se erg, dat hoort bij opgroeien. Maar er ernstig letsel bij oplopen is vaak onnodig én te voorkomen.

Naar alle informatie
placeholder
82% ernstige letsels
bij 0 - 11-jarigen door een val

Wat doen wij eraan?

Het voorkomen van letsel bereik je niet alleen door kinderen te beschermen tegen een val en daarmee risico’s te vermijden. Maar juist ook door kinderen vaardigheden te laten ontwikkelen, waarmee ze steeds beter met risico’s kunnen omgaan. Het versterken van een kind gaat over het ontwikkelen van vaardigheden op motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Om letsel door vallen te voorkomen, richten wij ons zowel op het beschermen als versterken van kinderen.
Val OK!

Kinderen veilig leren vallen

Het hoge aantal letsels door vallen komt onder andere door de slechte motorische vaardigheden bij kinderen. We vragen daarom aandacht voor het aanleren van valvaardigheden bij kinderen met ons lespakket ‘Val OK! | Veilig vallen kun je leren'. Val OK! geeft docenten en pedagogisch medewerkers de handvatten om kinderen op een speelse en leuke manier veilig te leren vallen.
Naar Val OK!

Kinderen die goed leren vallen, leren hoe ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uit te strekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden, waardoor hun zelfvertrouwen groeit!

placeholder

Mirka Janssen

Lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.