Onderwerp

Gehoorschade bij jongeren

Gehoorschade bij jongeren is een belangrijk gezondheidsprobleem dat gelukkig steeds meer aandacht krijgt. Wat kun je doen en adviseren om gehoorschade bij jongeren te voorkomen? Vroege signalering is belangrijk, net als de juiste voorlichting om jongeren bewust te maken van de risico’s. Lees hieronder wat we allemaal doen.

Naar alle informatie
placeholder
1 op de 4 jongeren
luistert naar een hoog volume (70% of harder) tijdens het gamen.

Wat doen wij eraan?

VeiligheidNL maakt zich, samen met diverse partners, hard voor het voorkomen van gehoorschade door hard geluid in Nederland. De basis van effectieve gehoorschadepreventie bestaat uit het verzamelen van kennis over hoe vaak gehoorschade voorkomt, kennis over ontwikkelingen in risicogedrag en welke preventiemethoden écht werken. Voor VeiligheidNL zijn vroege signalering en voorlichting belangrijke strategieën om gehoorschade bij jongeren te voorkomen. 

Preventie belangrijk

Gehoorschade door hard geluid is onomkeerbaar en heeft allerlei gevolgen. Het kan leiden tot o.a. communicatie-en concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, verminderde (leer)prestaties, depressie en sociaal isolement. Met mogelijk zelfs gevolgen voor de opleidingskansen van kinderen en hun uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Preventie van gehoorschade is daarom belangrijk en mogelijk. Bijvoorbeeld met campagnes gericht op jongeren.
Actie in de klas

Carnaval, 2 jaar geleden. Ik stapte met vriendinnen een gezellige kroeg binnen. Om 03:00 uur stond ik buiten en kwam de klap. Het was alsof mijn hoofd in een vissenkom zat: ik was doof, ik hoorde piepen en ruis. Een avondje uitgaan veranderde mijn hele leven. Achteraf bleek dat de geluidsbegrenzer eraf was. Nu moet ik altijd rekening houden met mijn oren. Overal is geluid. Maar het allerergste is dat ik nooit meer de stilte kan horen.

Melissa van den Berg

(destijds 20 jaar)
Expert
Foto van Lisanne de Regt
Consultant gehoorschadepreventie
Lisanne de Regt

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.