Ga door naar hoofdinhoud
Kinderen veilig in het verkeer
Onderwerp

Kinderen in het verkeer

VeiligheidNL vindt het belangrijk dat kinderen veilig aan het verkeer deelnemen; in de auto, op de fiets en te voet. Jonge kinderen vormen een kwetsbare groep, zij zijn afhankelijk van het gedrag van hun ouders of begeleiders. Nemen die de goede voorzorgsmaatregelen? Geven die het goede voorbeeld? En in hoeverre leren de kinderen om zelfstandig veilig deel te nemen aan het verkeer? VeiligheidNL streeft naar 0 verkeersslachtoffers. Lees hieronder hoe.

Naar alle informatie
placeholder
10.600 kinderen
belandden in 2019 op de spoedeisende hulp door een verkeersongeval

Wat doen wij er aan?

Wij monitoren letsels die zijn ontstaan door een verkeersongeval en ontwikkelen vervolgens oplossingen die veilig gedrag in het verkeer stimuleren om zo letsels te voorkomen. Bij kleine kinderen ligt de nadruk op het beschermen. Denk aan kinderen altijd in een autostoeltje of fietszitje vervoeren, om zo risico’s te vermijden. Maar het is ook belangrijk om kinderen te versterken; ze vaardigheden te laten ontwikkelen waarmee ze steeds beter met risico’s kunnen omgaan. Om letsel door verkeersongevallen te voorkomen, richten wij ons dus zowel op het beschermen als versterken van kinderen.

Adviseer De 4 van Veilig mee in de auto

Geen enkele ouder wil natuurlijk dat zijn kind in het ziekenhuis belandt door een verkeersongeval. Of dat nou een spaakbeknelling, auto-ongeluk of fietsongeval is. Toch volgen veel van hen de veiligheidsadviezen niet altijd op. Daarom hebben we de belangrijkste adviezen voor veilig vervoer in de auto samengevat in ‘De 4 van Veilig mee in de auto’. Voor baby's, peuters en oudere kinderen.

Ik remde af, maar de auto die achter me reed had mij blijkbaar niet zien remmen. Er volgde een hele harde klap, met mijn hoofd knalde ik hard tegen de hoofdsteun aan. Meteen keek ik hoe het met Finn ging, dat vroeg ik hem ook, en hij zei alleen maar: ‘Mijn hoofd!’…

Margot Wit

Moeder van Finn

Expert

Foto van Maaike Cornelissen
Expert Kinderveiligheid en onderzoeker
Maaike Cornelissen
Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder