placeholder
Onderwerp

Kinderen in het verkeer

Naar alle informatie

VeiligheidNL vindt het belangrijk dat kinderen veilig aan het verkeer deelnemen; in de auto, op de fiets en te voet. Jonge kinderen vormen een kwetsbare groep, zij zijn afhankelijk van het gedrag van hun ouders of begeleiders. Nemen die de goede voorzorgsmaatregelen? Geven die het goede voorbeeld? En in hoeverre leren de kinderen om zelfstandig veilig deel te nemen aan het verkeer? VeiligheidNL streeft naar nul verkeersslachtoffers. Lees hieronder hoe.

Naar alle informatie
placeholder

10.600 kinderen

op de SEH in 2019 door een verkeersongeval

Wat doen wij er aan?

Wij monitoren letsels die zijn ontstaan door een verkeersongeval en ontwikkelen vervolgens oplossingen die veilig gedrag in het verkeer stimuleren om zo letsels te voorkomen. Bij kleine kinderen ligt de nadruk op het beschermen; denk aan kinderen altijd in een autostoeltje of fietszitje vervoeren. Om zo risico’s te vermijden. Maar het is ook belangrijk om kinderen te versterken; ze vaardigheden te laten ontwikkelen waarmee ze steeds beter met risico’s kunnen omgaan. Om letsel door verkeersongevallen te voorkomen, richten wij ons dus zowel op het beschermen als versterken van kinderen. 

Adviseer De 4 van Veilig mee in de auto

Geen enkele ouder wil natuurlijk dat zijn kind in het ziekenhuis belandt door een verkeersongeval. Of dat nou een spaakbeknelling, auto-ongeluk of fietsongeval is. Toch volgen veel van hen de veiligheidsadviezen niet altijd op. Daarom hebben we de belangrijkste adviezen voor veilig vervoer in de auto samengevat in ‘De 4 van Veilig mee in de auto’. Voor baby's, peuters en oudere kinderen.

Ik remde af, maar de auto die achter me reed had mij blijkbaar niet zien remmen. Er volgde een hele harde klap, met mijn hoofd knalde ik hard tegen de hoofdsteun aan. Meteen keek ik hoe het met Finn ging, dat vroeg ik hem ook, en hij zei alleen maar: ‘Mijn hoofd!’…

Margot Wit

Moeder van Finn
Expert
Foto van Mariëlle Hermans
Expert Veilig Vervoer van kinderen
Mariëlle Hermans