placeholder
Onderwerp

Verstikking

Naar alle informatie

Het verslikken of zelfs stikken in een klein voorwerp of stukje voedsel komt gelukkig niet heel vaak voor. Maar als het gebeurt, kan het zeer ernstige gevolgen hebben, soms zelfs dodelijk. Wat veel ouders niet weten, is dat een stukje appel, druif of cherrytomaatje meestal de oorzaak is bij jonge kinderen. Maar ook een (knoopcel)batterij of ander klein voorwerp kan heel gevaarlijk zijn.

Naar alle informatie
placeholder

110

0 – 5 -jarigen op de SEH in 2012

Wat doen wij eraan?

Ons doel is om ernstige letsels bij kinderen te voorkomen. De basis van onze aanpak is ons strategisch model letselpreventie . Een goede balans tussen het beschermen en versterken van een kind is hierbij cruciaal. Bij het voorkomen van verstikking richten wij ons op het beschermen van de allerkleinsten. Het beschermen van een kind gebeurt door toezicht te houden, hulpmiddelen te gebruiken en door omgevingsaanpassingen.

Voorkom verstikking

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Voor je het weet, scharrelen ze door het hele huis. Veel ouders realiseren zich niet wat hun kind allemaal tegen komt op deze ontdekkingstocht. Het is belangrijk om ouders bewust te maken van de risico’s en ze te wijzen op de benodigde preventiemaatregelen . We hebben onze belangrijkste adviezen voor je op een rijtje gezet.
Zo voorkom je verstikking

Jonge kinderen verslikken of stikken sneller, doordat de motoriek van de mond en de slikreflex nog volop in ontwikkeling is.

placeholder

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid
Expert
Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink