Onderwerp

Valpreventie bij ouderen

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De directe medische zorgkosten van valongevallen schoten in 2020 al door de 1 miljard euro.

Naar alle informatie
placeholder
117.000 65-plussers
belanden jaarlijks op de spoedeisende hulp na een val

Wat doen wij eraan?

Ons doel is om valletsel bij ouderen te verminderen door effectieve interventies te ontwikkelen en kennis en expertise te verspreiden. Daarnaast maken we ons hard voor een meer structurele aanpak om de druk op de zorg en de stijgende zorgkosten te verminderen.

Opsporen en beweeginterventies aanbieden

Valpreventie is noodzakelijk om het aantal valongevallen te verminderen. Er is veel wetenschappelijk bewijs over hoe het valrisico bij ouderen verminderd kan worden, en er zijn verschillende (kosten)effectieve interventies beschikbaar. Begin met het opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico en biedt een erkende valpreventieve beweeginterventie aan.
Overzicht valpreventieve beweeginterventies

De epidemie waar je niemand over hoort. Deze epidemie is dat van vallen bij oudere mensen. Valpreventie verdient meer aandacht als speerpunt van publieke gezondheidszorg bij een oudere populatie. Het is niet het meest sexy onderwerp, maar kan potentieel gigantisch veel meer gezondheidswinst opleveren dan ingewikkelde operaties en dure medicijnen. (Bron: Parool)

Marcel Levi

Professor of Medicine, University of Amsterdam (NL) Professor of Medicine, University College London (UK)
Ketenaanpak Valpreventie
placeholder

Ketenaanpak Valpreventie

Deze handreiking helpt gemeenten, GGD’en en lokale partners om aan de slag te gaan met de Ketenaanpak Valpreventie.
Naar de Ketenaanpak Valpreventie

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.