Ouders denken niet dat hun kind veel risico loopt op gehoorschade

Bijna alle tieners gebruiken een koptelefoon of oortjes, bijna de helft doet dit dagelijks. Ouders vinden gehoorschade bij hun kinderen heel erg, maar denken niet dat hun kinderen hier grote kans op lopen. Zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 1-2-2019
placeholder
94%
Van de kinderen in de leeftijd 10 t/m 15 jaar gebruikt weleens koptelefoon of oortjes.
placeholder
49%
Van de kinderen in de leeftijd 10 t/m 15 jaar gebruikt elke dag een koptelefoon of oortjes.
placeholder
94%
Van de ouders vindt gehoorschade voor hun kind heel erg maar ongeveer driekwart van de ouders denkt dat de kans erop niet groot is.

VeiligheidNL deed in 2019 onderzoek onder ruim duizend Nederlandse ouders (30+) met een kind in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar. Vrijwel alle kinderen gebruiken weleens een koptelefoon of oortjes als ze bijvoorbeeld naar muziek luisteren. Bijna de helft van de kinderen gebruikt dit dagelijks. Ouders vinden gehoorschade voor hun kind heel erg, maar denken dat de kans erop niet groot is.

De belangrijkste resultaten

  • Bijna alle kinderen gebruiken koptelefoon of oortjes (94 procent). Bijna de helft van de kinderen gebruikt elke dag een koptelefoon of oortjes (49 procent).
  • Volgens de ouders zijn oortjes die los in de oren zitten en de koptelefoon die over de oren gaat de meest gebruikte types onder kinderen (resp. 37 procent en 36 procent).
  • Het kind heeft een groot aandeel in keuze voor type koptelefoon/oortjes. Uit de gegeven antwoorden van ouders blijkt dat ruim een derde van de kinderen zijn favoriete type koptelefoon/oortjes gebruikt omdat zij dit type graag wilde en/of vanwege het draagcomfort (resp. 38 procent en 34 procent). Bijna drie op de tien gebruikt het type koptelefoon/oortjes omdat het bij een ander apparaat geleverd werd (29 procent). Slechts 7 procent van de ouders heeft (mede) het type koptelefoon/oortjes bepaald voor hun kind omdat zij dit type het beste vonden. 
  • De meerderheid van de ouders geeft aan dat hun kind thuis een koptelefoon/oortjes uit zichzelf gebruikt (83 procent).
  • Koptelefoons en oortjes worden voor het overgrote deel (93 procent) gebruikt voor het kijken van filmpjes, het luisteren van muziek en het gamen. 
  • Een kwart van de ouders weet niet op welk volume het apparaat staat afgesteld dat hun kind het meest beluistert met een koptelefoon of oortjes (26 procent). 
  • Ruim vier op de tien ouders weten niet of er een volumebegrenzer op het apparaat staat dat hun kind het meest beluistert met een koptelefoon of oortjes (44 procent). 
  • Driekwart van de ouders geeft aan dat hun kind (vrijwel) nooit een piep of ruis in zijn of haar oor heeft na gebruik van een koptelefoon/oortjes (76 procent).
  • Bijna alle ouders zouden het heel erg vinden als hun kind gehoorschade oploopt door het gebruik van een koptelefoon of oortjes (94 procent). Ruim een kwart van de ouders met een kind dat meestal oortjes gebruikt, denkt dat de kans op gehoorschade bij hun kind groot is (27 procent). Dat is meer dan de oudersmet een kind dat meestal een koptelefoon gebruikt. Van hen denkt een vijfde dat de kans op gehoorschade groot is (21 procent).

VeiligheidNL liet het vragenlijstonderzoek uitvoeren door Kien Onderzoek. Meer resultaten van dit onderzoek lezen? Download hieronder de rapportage van dit onderzoek.

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.