Screenen

Bij de ouderen met een hoog valrisico wordt gescreend op de aanwezige valrisicofactoren, zodat er op maat adviezen en interventies gegeven kunnen worden.

Hoe wordt gescreend?

De Valanalyse is momenteel de enige erkende en beschikbare tool voor deze screening. Aan de hand van vragen en testen worden 13 valrisicofactoren in kaart gebracht, zoals medicatiebewaking, aanpak visusproblemen, aanpak voetproblemen en schoeisel, aanpassingen huis en omgeving, voedingsinterventie, educatieve interventies, psychologische interventies en 
medische behandeling van onderliggende ziektes.

Wie kan screenen?

De screening (Valanalyse) is door ZIN geduid als geneeskundige zorg zoals huisartsen en medisch specialisten of verpleegkundigen die plegen te bieden. De duiding is functioneel en biedt langs deze weg ruimte om ook andere professionals met vergelijkbare competenties deze rol te laten pakken zoals fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Voor de valanalyse is nu geen separate declaratietitel, maar de NZA is in overleg met het veld over de precieze bekostigingswijze. Voor 2024 start de zorgverzekeraar met het inkopen van de valanalyse bij huisartsen/POH en wijkverpleegkundigen. Zorgverzekeraars maken hier in de regio’s afspraken over met de betrokken zorgverleners.

De geaccrediteerde training Starten met de valanalyse bieden we op dit moment alleen incompany aan. De training is door verschillende professionals te volgen en biedt handvatten om met de Valanalyse aan de slag te gaan.

Hoe verder?

Op basis van de screening wordt een advies op maat gegeven inclusief doorverwijzing naar interventies. Het is belangrijk om de wensen en mogelijkheden van de oudere te bespreken. Samen wordt besloten welke valrisicofactor(en) als eerste aangepakt worden en welke interventie of advies daarbij het best aansluit. Voor een succesvolle aanpak van valpreventie is het belangrijk dat ouderen gemotiveerd zijn. Dat lukt als je op de juiste manier inspeelt op de motieven en weerstanden (zie stap Voorbereiding).

Bekijk de stappen van de Ketenaanpak

Terug naar het overzicht

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.