Handreiking

Ketenaanpak Valpreventie

De gemeenten hebben de taak gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor haar inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisico. Dit is vastgelegd is het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven akkoord (GALA). Via de Specifieke uitkering (SPUK) krijgen de gemeenten middelen om de afspraken in het GALA vorm te geven. Deze handreiking helpt gemeenten, GGD’en en lokale partners om aan de slag te gaan met de Ketenaanpak Valpreventie.

Start met de Ketenaanpak Valpreventie

Waarom deze handreiking

De Ketenaanpak Valpreventie omschrijft de stappen die een oudere doorloopt en hoe je deze samen met de juiste professionals implementeert. Voor een effectieve implementatie zijn in de handreiking ook de voorbereiding en borging meegenomen. Elke stap ondersteunen we met formats, verdiepende kennis en inspirerende praktijkvoorbeelden. Deze vind je terug bij de iconen Doen, Verdiepen en Inspireren. 

Zo is gemeente Rotterdam gestart met de Ketenaanpak Valpreventie

Door de nieuwe taak komt er veel af op gemeenten. Beleidsadviseurs van de gemeenten Den Bosch en Rotterdam vertellen wat hun eerste stappen zijn in de Ketenaanpak Valpreventie. Belangrijke tip: zoek samenwerking! Hoe? Laat je inspireren door de aanpak van beide gemeenten. De video van Den Bosch vind je hier

Infographic

De infographic Ketenaanpak Valpreventie is een handzame versie van de handreiking Ketenaanpak Valpreventie. De focus ligt op de uitleg per ketenstap: wat is het, hoe en waar wordt het uitgevoerd en wie heeft hierin een rol.

placeholder

Ondersteuning

  • VeiligheidNL biedt inhoudelijk advies en ondersteuning op het gebied van effectieve valpreventie. Hier vind je de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Wietske Hoekstra, consultant valpreventie, via w.hoekstra@veiligheid.nl
  • Het Ondersteuningsteam Gezond en Actief Leven van de VNG  is de vraagbaak voor gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en de Specifieke uitkering (SPUK).  
  • De  Aanpak Gezonde Gemeente van het RIVM ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen van een integrale aanpak.

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.