Kinderveiligheid
De Risicomonitor: Een actueel & uniform veiligheids- en gezondheidsbeleid
Als kinderopvangorganisatie wil je ouders de zekerheid bieden dat hun kinderen in een veilige en gezonde omgeving worden opgevangen. De Wet IKK verplicht daarom iedere locatie om een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid te hebben dat samen met alle medewerkers wordt uitgevoerd. Dit vraagt veel van iedereen. De nieuwe Risicomonitor helpt hierbij! Beschikbaar vanaf 3 februari 2025.
Elke kinderopvanglocatie moet een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid hebben dat samen met de medewerkers wordt uitgevoerd in een doorlopend proces. Het gaat hierbij niet alleen om een sterk inhoudelijk document; het beleid moet in de praktijk ook leven en uitgevoerd worden. Maar hoe zorg je dat het beleid een doorlopend proces wordt zonder een enorme tijdsinvestering?
Zo helpt de nieuwe Risicomonitor jou
Vanuit het beleid richt je voor alle locaties een cyclus in met risico’s, activiteiten en planning. Vervolgens scherpen medewerkers op elke locatie het beleid aan en werken ze met checklists en werkvormen die aansluiten op verschillende thema’s. Zo draagt iedereen actief bij aan een veilige en gezonde omgeving.
Voordelen van werken met de Risicomonitor
Met de Risicomonitor werk je slimmer en efficiënter aan een actueel en uniform beleid dat in het dagelijkse werk wordt uitgevoerd. De belangrijkste voordelen:
- Altijd up-to-date: Je hebt een actueel beleid dat continu met alle medewerkers wordt uitgevoerd.
- Uniformiteit gegarandeerd: De Risicomonitor maakt het organisatiebeleid leidend, wat zorgt voor consistentie over alle locaties.
- Inzicht en controle: Als organisatie houd je eenvoudig grip op de uitvoering en voortgang van het beleid op verschillende locaties.
- Tijdwinst op de werkvloer: Locaties kunnen zich direct richten op de uitvoering, zonder steeds opnieuw beleid te hoeven opstellen.
Starten met de Risicomonitor!
Maak van het ‘papieren beleid’ een krachtig onderdeel van het dagelijkse werk. Je kunt vanaf 3 februari 2025 een abonnement aangaan voor de nieuwe Risicomonitor. Werk je nu al met de Risicomonitor? Laat ons dan z.s.m. weten moet hoeveel locaties je gebruik wilt maken van de nieuwe Risicomonitor.
De meest gestelde vragen over de Risicomonitor
De Risicomonitor is nu al dé tool voor een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid in de kinderopvang. Maar vanaf januari 2025 verandert de Risicomonitor. Lees de antwoorden op de 9 meest gestelde vragen over alle veranderingen.
Lees meer
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.