In Nederland valt iedere 5 minuten een 65-plusser dusdanig dat behandeling op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis noodzakelijk is. Om een individueel en effectief advies te kunnen geven aan ouderen kan screening ingezet worden. Hiervoor hebben wij de Valanalyse ontwikkeld. De Valanalyse bestaat uit een snelle Valrisicotest en een uitgebreide valrisicobeoordeling.
Met de Valanalyse kan achtereenvolgens:
De Valanalyse kan uitgevoerd worden bij ouderen van 65 jaar en ouder.
De valanalyse kan uitgevoerd worden door eerstelijns zorgverleners. De tool is ontwikkeld met en voor praktijkondersteuners van huisartsen en thuiszorgmedewerkers. Maar ook fysiotherapeuten, ergotherapeuten en andere paramedici kunnen (onderdelen) van de Valanalyse gebruiken.
De Valanalyse bestaat uit twee onderdelen: een snelle Valrisicotest en een gedegen Valanalyse.
Met de snelle theoretisch onderbouwde Valrisicotest kun je binnen een minuut achterhalen of iemand een verhoogd valrisico heeft. Wanneer uit de Valrisicotest een verhoogd valrisico blijkt, kun je vervolgens de uitgebreide Valanalyse afnemen.
De Valanalyse bestaat uit screeningsvragen waarmee alle factoren die risico verhogend kunnen werken, zoals problemen met mobiliteit, angst om te vallen, visusproblemen, medicatiegebruik en duizeligheid, één-voor-één in kaart worden gebracht. In de Valanalyse staan simpele en praktische adviezen waarmee je de cliënt direct advies op maat kunt geven of kunt doorverwijzen naar de juiste zorgverlener of instantie.
Voor de uitvoering kun je gebruikmaken van: • De Valanalyse waarin alle screeningsvragen, doorverwijsadviezen, informatiebrochures, scoreformulier voor afnemer en adviesformulier voor cliënt zijn opgenomen. • Scoreformulier voor afnemer, deze is apart te downloaden en digitaal in te vullen • Adviesformulier voor cliënt, deze is apart te downloaden en digitaal in te vullen • Overzicht met aanvullende tests, optioneel te gebruiken als verder onderzoek voor een betere doorverwijzing gewenst is én de benodigde expertise aanwezig is om een aanvullende test uit te voeren.
Voor effectieve valpreventie is het nodig om je alleen te richten op die ouderen die het het meest nodig hebben: de ouderen met een verhoogd valrisico. Vervolgens kan bij hen in kaart worden gebracht welke risicofactoren hun risico op vallen bepalen. Deze tweeledigheid kan aangeduid worden met ´risicoschatting´ en de uitgebreide ´valrisicobeoordeling´. Met de Valanalyse kan dit uitgevoerd worden om zo individueel en effectief advies te geven aan ouderen. De Valanalyse sluit aan bij de Richtlijn valpreventie bij ouderen (2017) en is gebaseerd op wetenschappelijke kennis over de belangrijkste risicofactoren voor een verhoogd valrisico bij ouderen. De Valrisicotest is gebaseerd op de valbeslisboom van Peeters (2009). De Valanalyse is uitvoerig getest door verschillende praktijkondersteuners en consultatiebureaus voor ouderen. Bij de ontwikkeling en doorontwikkeling is samengewerkt met diverse experts uit wetenschap en praktijk. De meest recente doorontwikkeling heeft plaatsgevonden in 2020. Onderaan deze webpagina staat een overzicht van de aanpassingen met verantwoording. De onafhankelijke erkenningscommissie Interventie heeft de Valanalyse als Goed Onderbouwd beoordeeld. De Valanalyse staat als zodanig opgenomen in de interventiedatabase van Loket Gezond Leven van het RIVM.
Je kunt de Valanalyse onderaan deze webpagina bestellen. Alle materialen zijn ook te downloaden.
De tijdsinvestering en daarmee ook de kosten van de uitvoering van een screening is zeer divers. Dit is afhankelijk van de cliënt, hoeveelheid aanvullende tests die afgenomen worden enzovoorts. De uitvoering van de valanalyse kan vanuit sommige disciplines door de zorgverzekeraar vergoed worden.
Wilt u meer informatie over de Valanalyse, of wilt u een grotere oplage bestellen? Neem dan contact op met: