Kinderen van 0 t/m 4 jaar zijn vaak het slachtoffer van acute vergiftigingen. Jaarlijks komen zo’n 1.300 kinderen in deze leeftijdscategorie op de spoedeisende hulp terecht als gevolg van een vergiftiging, waarvan zo’n 540 kinderen om die reden moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.
Geneesmiddelen leveren het grootste aandeel in alle vergiftigingen bij kinderen. Verder staan tabak, alcohol, wc-verfrisser, bleekwater, waspoeder en andere schoonmaakmiddelen hoog op de gevarenlijst.
Wist je dat het vooral kinderen zijn van ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden, die het risico lopen een giftige stof binnen te krijgen? Vooral kinderen van ouders met een migrantenachtergrond met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of ouders die het Nederlands beperkt beheersen, komen drie keer vaker voor op de SEH-afdeling met vergiftingsverschijnselen, waarvan vooral geneesmiddelen de oorzaak zijn. Deze ouders hebben moeite informatie te vinden, te begrijpen en toe te passen. Dan gaat het om maar liefst 10% van alle volwassen Nederlanders.
Juist daarom is het belangrijk om deze ouders voorlichting op maat te geven over de gevaren van producten die in hun huis aanwezig zijn. Als zorgverlener kun je hier een belangrijke rol in spelen.
Je kunt de Huistest hieronder gratis downloaden.