Stijging aantal verkeersslachtoffers met middelengebruik 2012-2021

VeiligheidNL deed onderzoek naar alcohol- en drugsgebruik bij verkeersslachtoffers die op de Spoedeisende Hulp zijn behandeld. Drie kwart van alle verkeersslachtoffers die middelen hadden gebruikt was een fietser en man. Het merendeel had alcohol op. We hebben alle resultaten uit 2012-2021 samengevat in een infographic.

Rol middelengebruik onder alle verkeersslachtoffers

Het totaal aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel dat voorafgaand aan het ongeval alcohol en/of drugs gebruikten steeg met 71 procent in de afgelopen tien jaar. In 2021 heeft ten minste 6 procent van alle verkeersslachtoffers die de SEH-afdeling bezochten alcohol en/of drugs gebruikt, van wie twee derde ernstig letsel had. 

placeholder

Slachtoffer vaak fietser en man

Drie kwart van alle verkeersslachtoffers die middelen hadden gebruikt was een fietser en man. Het merendeel had alcohol op. Opvallend is dat het niet alleen om jongeren gaat: 55 procent van de slachtoffers was tussen de 20 en 49 jaar oud. Drie kwart van de fietsongevallen was eenzijdig, waarbij geen andere verkeersdeelnemer betrokken was en zonder botsing met een obstakel.

placeholder

Ongevallen gemotoriseerde voertuigen vaak eenzijdig

Naast fietsers die het grootste deel uitmaken van deze slachtoffers, was 10 procent bestuurder van een personenauto. De oorzaak was vaak uit de bocht vliegen of van de weg raken. Nog eens 10 procent was bestuurder van een brom- of snorfiets, bij wie de oorzaak meestal een val was.
Ook bij de verkeersongevallen met bestuurders van gemotoriseerde voertuigen was het slachtoffer meestal man (87 procent) en in de helft van de gevallen in de leeftijd van 15 tot en met 34 jaar (zowel 15-24 jaar als 25-34 jaar 25 procent).

placeholder

Bewustzijn nodig bij fietsers over risico’s middelengebruik

Bij fietsers is bewustzijn nodig over de risico’s van rijden onder invloed. Martijntje Bakker, directeur/bestuurder VeiligheidNL: “Fietsen als je middelen hebt gebruikt is niet verstandig. Ga je op stap en gebruik je alcohol en/of drugs, laat je dan thuisbrengen door een Bob, het openbaar vervoer of een (deel)taxi.” Als je toch wilt fietsen en drinken, houd je dan aan de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol. Bij drugs zijn de toegestane hoeveelheden zó laag dat het beter is om helemaal niets te gebruiken.

placeholder

Bron: Letsel Informatie Systeem 2012-2021, VeiligheidNL.

 

Lees het volledige rapport Middelengebruik in het verkeer.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.