Rapport Middelengebruik in het verkeer 2012-2021

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed VeiligheidNL onderzoek naar alcohol- en drugsgebruik bij verkeersslachtoffers die op de Spoedeisende Hulp zijn behandeld. Van al deze verkeersslachtoffers was ruim drie kwart fietser, man en het merendeel had alcohol op.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 21-11-2022

Slachtoffer vaak fietser en man

Drie kwart van alle verkeersslachtoffers die middelen hadden gebruikt was een fietser en man.
Opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat het niet alleen om jongeren gaat: 55 procent van de slachtoffers was tussen de 20 en 49 jaar oud. Drie kwart van de fietsongevallen was eenzijdig, waarbij geen andere verkeersdeelnemer betrokken was en zonder botsing met een obstakel. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel dat middelen gebruikte voorafgaand aan het ongeval steeg met 84 procent in de afgelopen 10 jaar.

placeholder

Rol middelengebruik onder alle verkeersslachtoffers

Het totaal aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel dat voorafgaand aan het ongeval alcohol en/of drugs gebruikten steeg met 71 procent in de afgelopen tien jaar. In 2021 heeft ten minste 6 procent van alle verkeersslachtoffers die de SEH-afdeling bezochten alcohol en/of drugs gebruikt, van wie twee derde ernstig letsel had. Naast fietsers die het grootste deel uitmaken van deze slachtoffers, was 10 procent bestuurder van een personenauto en nog eens 10 procent was bestuurder van een brom- of snorfiets. Ook bij de verkeersongevallen met bestuurders van gemotoriseerde voertuigen was het slachtoffer meestal man (87 procent) en in de helft van de gevallen in de leeftijd van 15 tot en met 34 jaar (zowel 15-24 jaar als 25-34 jaar 25 procent).

De cijfers uit het onderzoek van VeiligheidNL representeren een ondergrens van de volledige problematiek van middelengebruik onder alle verkeersdeelnemers.

Bekijk de samenvatting van het onderzoek in de infographic.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.