Wat kan de GGD / JGZ doen aan gehoorschadepreventie?

Als medewerker van de GGD of JGZ ben je op zoek naar beschikbaar materiaal en informatie over de preventie van gehoorschade. Onderstaand is een overzicht met linkjes om de weg te vinden per doel of doelgroep.

1. Voorlichting: volumebegrenzer en koptelefoons

Deze acties kunnen jongeren en hun ouders makkelijk zelf toepassen:

  1. Zet de volumebegrenzer aan. Zes op de tien jongeren gebruiken geen volumebegrenzer op hun telefoon of tablet. Daarom hebben we een video gemaakt om deze te kunnen delen tijdens de voorlichting of op social media. Op deze pagina beschrijven we hoe de volumebegrenzer aan kan.  
  2. Gebruik de juiste koptelefoon of oortjes. Om het geluid niet automatisch harder te zetten is het fijn om zo min mogelijk omgevingsgeluid op te vangen. Dit hebben we voor ouders in deze video uitgelegd. 

 

2. Voorlichting: onderwijs

Voor het onderwijs zijn er verschillende materialen beschikbaar. 

Overall is het goed om te weten dat het thema Gehoor onderdeel is van de Gezonde School. Hier helpen we scholen op zowel beleid als schoolomgeving, signalering en voorlichting. 

  • Voor het primair onderwijs heeft VeiligheidNL een erkende interventie de Hoortoren. Daarnaast is het voor groep 7 & 8 mogelijk om een gratis voorlichtingsles van een KNO-arts aan te vragen. 
  • Voor het voortgezet onderwijs staat het lesmateriaal op Oorcheck
  • Voor het MBO staat het lesmateriaal hier.

De poster voor in de klas bestel je hier. En de flyer hier. 

3. Uitgaande jongeren

Voor uitgaanspubliek is de campagne I Love My Ears. Locaties met versterkte muziek kunnen voorlichtingsmateriaal voor bezoekers downloaden van de site. 

Voor alle professionals die werken in of met versterkte muziek is een e-learning beschikbaar. 

Daarnaast is het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek getekend waar afspraken met elkaar gemaakt zijn op verschillende niveaus. Het convenant is hier te lezen. 

 

4. Regelgeving en handhaving

Tijdens de webinar 'Gehoorschadepreventie in de praktijk" is er gesproken over de huidige regelgeving rondom evenementen met versterkte muziek. Hoe zit het precies met vergunningen en de samenwerking met gemeenten en GGD? De gemeente Amsterdam presenteert het geluidsbeleid en kan een inspiratie zijn voor andere gemeenten. 

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.