Terugblik webinar "gehoorschadepreventie in de praktijk"

Welke tools gebruik jij wanneer je voorlichting over gezond gehoor geeft op scholen? En ben je op de hoogte van de laatste regelgeving over geluidsniveaus met versterkte muziek? Wat zijn de wensen rond screening van het gehoor bij de jeugd? Dat en nog veel meer vragen zijn aan bod gekomen tijdens de twee uur durende webinar "gehoorschadepreventie in de praktijk" voor medewerkers bij de GGD en JGZ, maar ook bijvoorbeeld beleidsmedewerkers werkzaam bij de gemeente.

Kick-off

De webinar start met een plenair deel waarbij we de recente ontwikkelingen op het gebied van gehoorschadepreventie delen, een ervaringsdeskundige aan het woord komt en de brede rol van de GGD in het kader van gehoorschadepreventie belicht wordt. 

Download hieronder de presentatie. 

Verdiepingssessie 1: voorlichting en preventie

We bespreken een voorbeeldcase uit de praktijk, in samenwerking met GGD Noord- en Oost-Gelderland. We bespreken het aanbod van voorlichtingsmateriaal voor kinderen en jongeren en de verschillende contexten waarin zij worden blootgesteld aan hard geluid. Ook horen we graag wat er mist om in jouw regio met voorlichting en preventie aan de slag te gaan.  

Download hieronder de presentatie en kijk onderaan deze pagina voor de linkjes naar alle interventies. 

Verdiepingssessie 2: screening en risicogedrag

We gaan het hebben over de huidige richtlijnen en ontwikkelingen die gaande zijn, zoals het advies van de Gezondheidsraad. We focussen aan de hand van een praktijkvoorbeeld van Jij En Je Gezondheid op de mogelijkheden om screening van risicogedrag op het voorgezet onderwijs toe te passen. 

Download hieronder de presentatie.

Verdiepingssessie 3: regelgeving en handhaving

We geven een introductie over de huidige regelgeving en hoe het precies zit met vergunningen en de samenwerking met gemeenten. Een leerzame praktijk case uit de gemeente Amsterdam geeft inzicht hoe dit in praktijk kan verlopen. Ook hier is voldoende ruimte om met elkaar te spreken over hobbels, urgenties en benodigdheden.  

Download hieronder de presentatie. 

Afsluiting

We sluiten gezamenlijk af met concrete tips en acties waar je direct mee aan de slag kunt.  

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.