Een veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het gaat daarbij om een sociaal veilige omgeving en een fysiek veilige omgeving.
VeiligheidNL biedt binnen het thema veiligheid op school de volgende hulpmiddelen:
Een goede school hecht voor alle medewerkers én alle kinderen uiteraard veel waarde aan gezondheid, veiligheid en kwaliteit. Maar, wat staat hierover op papier? Sinds 1 augustus 2015 is er een nieuwe wet binnen het onderwijs op het gebied van het veiligheidsbeleid: Wet Veiligheid op school. Volgens deze wet zijn scholen in het primair- en voortgezet onderwijs verplicht om te zorgen voor een (sociaal en fysiek) veilige school. Scholen moeten een actief veiligheidsbeleid voeren en ze moeten het effect van dit beleid monitoren. Op het gebied van pesten zijn er nog aanvullende, specifieke eisen. De onderwijsinspectie zal toezien op naleving van deze wettelijke verplichtingen.
De Risicomonitor van VeiligheidNL helpt scholen bij het inventariseren of het beleid met daarbij behorende protocollen en werkafspraken passen bij de actuele situatie om risico's te beheersen en het inzichtelijk maken welke maatregelen nodig zijn om het beleid te verbeteren. Met gebruik van de Risicomonitor voldoen scholen aan de Wet Veiligheid op school.
Een gezonde en veilige werkomgeving voor alle personeelsleden op een school is essentieel om goed te kunnen functioneren. Ook leerlingen hebben een veilige omgeving nodig. VeiligheidNL adviseert scholen jaarlijks alle ruimtes waar kinderen zich kunnen bevinden op veiligheid te beoordelen. Elk gebouw of omgeving, nieuw of oud, verandert immers voortdurend. Daarnaast worden de ruimtes vaak ook gedeeld met andere organisaties zoals de kinderopvang. Een jaarlijkse inventarisatie en soms afstemming met de andere gebruikers kan dan noodzakelijk zijn.
Op grond van de Wet Primair Onderwijs heeft een basisschool de zorgplicht ten aanzien van de kinderen. De Arbomeester2 is geschikt om uitvoering te geven aan de wettelijk verplichte RI&E ten aanzien van werknemers. Kinderen vallen echter buiten de arbowet en daarmee dus ook buiten de RI&E. VeiligheidNL heeft daarom in samenwerking met het Vervangingsfonds de Kindmodule ontwikkeld. Met de Kindmodule kan een school eenvoudig de (sociale) veiligheid van de kinderen bij de jaarlijkse inventarisatie betrekken. De Kindmodule is onderdeel van de Arbomeester2.