Een veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Scholen zijn wettelijk verplicht om de sociale en fysieke veiligheid van leerlingen te waarborgen.
Een sociaal veilig klimaat binnen een school gaat over de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Voor leerlingen is de school een plek waar ze contact hebben met leeftijdsgenoten en waar ze kennismaken met verschillen in normen, waarden en omgangsvormen. Een veilige sociale omgeving is niet vanzelfsprekend. Pesten, negatieve groepsdruk en agressie of geweld zijn enkele voorbeelden van gedrag die een negatief effect hebben op de sociale veiligheid.
Om de sociale veiligheid van de leerlingen te waarborgen is het noodzakelijk om bewust en structureel aandacht voor dit onderwerp te hebben. Bijvoorbeeld: zorgen voor een schoolbreed veiligheidsbeleid en een goed veiligheidsplan, opstellen en bewaken van een pestprotocol, volgen van een anti-pestprogramma, aanstellen van een vertrouwenspersoon, geven van weerbaarheidstrainingen, oefenen van sociale vaardigheden, signaleren van en handelen bij kindermishandeling en kennis delen over groepsdruk.
Onder sociale veiligheid vallen diverse thema's:
Pesten kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, de schoolprestaties en het welzijn van kinderen. Pesten komt op scholen helaas veel voor. In iedere groep zijn gemiddeld drie leerlingen iedere dag slachtoffer van pestgedrag . Bij het voorkomen en tegengaan van pesten levert vooral een integrale en schoolbrede aanpak goede resultaten op. Dit betekent dat er aandacht voor het onderwerp is op verschillende niveaus: bij individuele kinderen en hun ouders, binnen de groepen, in de school en bij de leerkrachten en overige personeelsleden.
Lespakketten:
Jaarlijks worden er bijna 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Een onveilige thuissituatie kan bij deze kinderen op school ook voor problemen zorgen. Zoals: onaangepast gedrag, schrikreacties, een slechte concentratie, achterblijvende leerprestaties of sociaal-emotionele ontwikkelingsstoornissen. Voor leerkrachten kan het lastig zijn om hiermee goed om te gaan.
Lesmateriaal:
Wil je meer weten over ons aanbod, neem dan contact met ons op.
Er is sprake van groepsdruk als een groep mensen druk uitoefent op één persoon (of een kleine groepje) om het gedrag te veranderen. Bij negatieve of ongezonde groepsdruk doet iemand iets tegen zijn wil om bij een bepaalde groep te kunnen horen. Een jongere die bijvoorbeeld een sigaret opsteekt omdat zijn vrienden dat stoer vinden, geeft toe aan negatieve groepsdruk. Negatieve groepsdruk kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid en/of ontwikkeling van het slachtoffer.