Online pesten is een groeiend probleem onder jongeren. Zij zijn steeds vaker en altijd en overal online! 'Gewoon' pesten stopt meestal na schooltijd maar cyberpesten gaat door, vierentwintig uur per dag, 7 dagen per week. Met alle gevolgen van dien.
Hoewel cyberpesten ook buiten schooltijd plaatsvindt, is de school mede verantwoordelijk voor het voorkomen en stoppen van cyberpestgedrag. Een veilige en positieve sfeer zijn immers heel belangrijk voor goed onderwijs. Leerlingen leveren de beste leerprestaties als zij zich prettig voelen en zichzelf kunnen zijn. Het is aan de leerkracht om de sfeer in de klas goed te houden of te krijgen.
Ons gratis lespakket helpt je om cyberpesten veilig te bespreken in de klas. Met als doel dat de groepsnorm verschuift van 'toekijken en niets doen' naar 'ingrijpen en verdedigen'
Het lespakket cyberpesten is speciaal ontwikkeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Maar de les is ook goed te gebruiken voor groep 8 van het primair onderwijs.
Het lespakket bestaat uit diverse onderdelen.
Het lespakket bestaat uit een korte handleiding voor de docent, een digibordomgeving voor in de klas, een Virtual Reality-film en een kist met 30 VR-brillen die je gratis kunt reserveren (en dus leent). [linkt naar: pagina met veelgestelde vragen + antwoorden over de VR-brillen]
De handleiding De handleiding geeft docenten praktische informatie over de opbouw van de les. Ook biedt de handleiding een handvat om de les te geven en extra achtergrondinformatie over hoe om te gaan met reacties van leerlingen. Ook krijg je een beknopt stappenplan om het thema cyberpesten gedurende het schooljaar blijvend aandacht te geven.
De lesmodule In digibord staat de les voor de leerlingen. Op interactieve wijze ga je met de leerlingen het gesprek aan over de VR-film, cyberpesten, het groepsproces, de rollen en wat zij zelf kunnen doen om een bijdrage te leveren om het cyberpesten te stoppen (rol van de verdediger).
De Virtual Reality-film Onderdeel van de les is de Virtual Reality-film ‘Doe iets’, geregisseerd door Hugo Metsers. De film gaat over Zoë. Een populair meisje die een nieuwe trui heeft gekocht. Roos, een ander meisje in de klas, blijkt dezelfde trui te hebben. Zoë is hier boos over en laat het er niet bij zitten.
Alle leerlingen bekijken deze Virtual Reality-film tegelijk maar wel individueel. Zo ervaart ieder voor zich wat cyberpesten is en doet. Het doel is dat de groepsnorm verschuift van ‘toekijken en niets doen’ naar ‘ingrijpen en verdedigen’.
De VR-brillen De VR-brillen krijg je bij het bestellen van het lespakket in bruikleen. Deze worden op de afgesproken dag afgeleverd bij jullie op school en ook weer opgehaald zodra jullie er klaar mee zijn. Bij de brillen zit een uitgebreide instructie.
Het lespakket Cyberpesten is een initiatief van Motiv ICT Security en de Gemeente Amsterdam. En is tot stand gekomen in samenwerking met: