Pesten is stelselmatige agressie waarbij één of meer personen in een machtspositie proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch schade toe brengen (Swearer & Hymel, 2015).
Er kan op verschillende manieren worden gepest:
Gepest worden heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van iemands leven. Veel voorkomende consequenties zijn slechte schoolprestaties, schoolverzuim, eenzaamheid, gebrek aan vertrouwen in zichzelf en anderen en psychische klachten als depressiviteit tot ver in de volwassenheid.
Kinderen die gepest worden voelen zich erg ongelukkig en kunnen last krijgen van klachten zoals zich onzeker, machteloos en buitengesloten voelen. Op latere leeftijd kan pesten nog steeds veel invloed hebben op het dagelijks functioneren. De aanwezigheid van stress en angst als gevolg van pesten heeft invloed op het niet naar school willen gaan en de schoolprestaties.
Maar ook voor de dader heeft het pesten verstrekkende gevolgen. Uit onderzoeken is gebleken dat deze een verhoogde kans heeft op betrokkenheid bij criminaliteit, alcohol en drugsverslaving (zelfs op latere leeftijd). Ook is het risico groter dat deze op latere leeftijd een laag zelfbeeld ontwikkelt en dat later hun eigen kinderen ook gaan pesten.
Pesten komt helaas op veel basisscholen voor. Gemiddeld zitten er in iedere groep op school twee a drie kinderen die gepest worden. Circa 10% van de Nederlandse basisschool leerlingen is slachtoffer van pesten (Monitor Sociale Veiligheid, 2016). Van de gepeste kinderen vertelt 1 op de 3 nooit iets over het pesten aan de ouders of leraar. Kinderen worden dus meer gepest dan zij zeggen (Bron: rapport ‘Wat werkt tegen Pesten’ mei 2018).
Schrikbarende cijfers omdat ieder kind recht heeft op een veilige (sociaal en fysiek) omgeving. Vooral op school. Wees als ouder dus alert op signalen van pesten. En maak het onderwerp ook bespreekbaar met je kind. Het is belangrijk pesten in een vroeg stadium te herkennen zodat je blijvende schade kunt voorkomen.
De volgende signalen kunnen erop wijzen dat je kind wordt gepest:
(Bron: pesten.nl)
Een veilige en positieve sfeer in de klas is van groot belang voor goed onderwijs. Leerlingen die zich prettig voelen en zichzelf kunnen zijn, kunnen de beste leerprestaties leveren. Uit onderzoek blijkt dat pesten op effectieve wijze kan worden aangepakt. De PRIMA-aanpak is zo'n bewezen manier om pesten aan te pakken.
De PRIMA-aanpak gaat ervan uit dat er binnen een klas zes groepen leerlingen een rol spelen met betrekking tot pesten: de pester(s), de gepeste(n) en een grote groep omstanders die te verdelen is in verdedigers, meelopers, aanmoedigers en buitenstaanders. Alle groepen zijn, samen met de leraar, verantwoordelijk voor de sfeer in de klas. PRIMA richt zich op drie aspecten:
Vertel jouw school dan over het PRIMA-lespakket.
Hieronder vindt u tips om pesten thuis te signaleren en te bespreken.