Wat werkt om gehoorschade te voorkomen?

Speciaal voor beleidsmedewerkers van gemeenten stelde VeiligheidNL een rapport op over gehoorschade door blootstelling aan hard geluid tijdens recreatie. En wat je kunt organiseren om dit te voorkomen.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 1-4-2019

De rapportage is onderdeel van het ‘Wat werkt’-dossier’ Preventie van Gehoorschade door Lawaai’ op de website loketgezondleven.nl

. Het bevat handvatten voor beleidsmedewerkers van gemeenten om via de inzet van effectieve gedragscampagnes, mensen te stimuleren hun gehoor zo lang mogelijk gezond te houden. 

Het RIVM vroeg aan VeiligheidNL om deze rapportage op te stellen, op basis van de expertise die we hebben op dit terrein. De rapportage geeft een overzicht van de uitgevoerde literatuurverkenning en praktijkraadpleging.

In dit rapport ligt de focus op gehoorschade als gevolg van blootstelling aan hard geluid in de recreatieve sfeer en effectieve preventie om het gehoor van mensen zo lang mogelijk gezond te houden.

We gaan in op de stand van zaken rondom gehoorschade door lawaai (wat is het, wat zijn de gevolgen, welke risicogroepen zijn er, de prevalentiecijfers van gehoorschade en wat zijn de redenen voor mensen om zich bloot te stellen aan hard geluid). Ook gaan we in op ‘wat (niet) werkt’ en de elementen waar een gemeente mee aan de slag kan. 

 Meer weten? Download hieronder de rapportage.

Wat werkt dossier Preventie Gehoorschade - april 2019

Wat werkt dossier Preventie Gehoorschade - april 2019.pdf
(pdf)

Samenwerken op dit onderwerp?