Een handige interventie: de Oorcheck

Met de online hoortest Oorcheck verzamelt VeiligheidNL samen met de GGD en JGZ kennis over gehoorschade bij jongeren. Met de verkregen data ontwikkelen we gerichte preventie activiteiten en voeren we beleid uit. Doe je ook mee? 

Doel

Vergroten van kennis over gehoorschade bij jongeren door hun gehoorverlies in kaart te brengen.

Doelgroep

GGD en JGZ.

Aanpak

Door middel van een online meetinstrument jongeren de mogelijkheid geven om hun gehoor te testen.

Aan de slag

placeholder
Sluit je aan!

Gebruik de Oorcheck

Met de Oorcheck onderzoeken we het gehoor van scholieren op landelijk niveau. Met de verkregen data willen we onderbouwde uitspraken kunnen doen over de gehoorstatus van deze groep. De online hoortest hebben we ontwikkeld in samenwerking met het LUMC en Amsterdam UMC. Een aantal GGD en JGZ-organisaties maakt al gebruik van de hoortest, en we moedigen er nog meer aan om zich aan te sluiten. De Oorcheck kun je als medewerker van de GGD of JGZ in de klas promoten, bijvoorbeeld tijdens een leefstijlles. De test duurt ongeveer 5 minuten.
Naar de Oorcheck
Stappenplan

Wat heb je nodig?

Je hebt de volgende zaken nodig om te kunnen starten met de Oorcheck: Een mobiele telefoon, tablet of computer met een koptelefoon/oortjes voor elke leerling. Een stabiele internetomgeving en een rustige omgeving (waar niet gepraat wordt). En natuurlijk een stappenplan voor hoe je start met de Oorcheck.
Download

Nog even... waarom is dit zo belangrijk?

In 2018-2019 voerden we samen met GGD Amsterdam en vier  JGZ-organisaties een pilot uit naar de inzetbaarheid van de ‘JGZ Oorcheck’ tijdens het JGZ-contactmoment op de middelbare school. Op dat moment verzamelden we ook gegevens over het luistergedrag van leerlingen. Het gedrag van leerlingen geeft aanleiding tot structurele screening en voorlichting. Download het volledige onderzoeksrapport om de uitkomsten van de pilot te lezen.

Samenwerken op dit onderwerp?