Vuurwerkaankoop en -gebruik jaarwisseling 2021-2022

VeiligheidNL voert jaarlijks onderzoek uit naar vuurwerkaankoop en -gebruik. Begin 2022 werd vragenlijstonderzoek bij ruim 1.500 Nederlandse huishoudens uitgevoerd over de jaarwisseling 2021-2022. Hierbij werden vragen gesteld over het kopen en afsteken van vuurwerk, beschermingsmaatregelen, kwaliteit van vuurwerk, gehoorschade, overlast, voorlichting, initiatieven om letsel en schade te voorkomen, en wet-en regelgeving.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 16-6-2022

Conclusies

Het huidige onderzoek toont aan dat er (ondanks een vuurwerkverbod) voor de jaarwisseling 2021-2022 meer vuurwerk is gekocht en afgestoken dan in 2020-2021. Hierbij werd nog steeds oudejaarsvuurwerk afgestoken. Het gebruik van beschermingsmaatregelen nam de afgelopen jaren af, bij zowel afstekers als kijkers, en bij hun thuiswonend(e) kind(eren). De afgelopen jaren nam het draagvlak af voor mogelijke initiatieven om vuurwerkletsel en -schade te voorkomen. De resultaten tonen het belang aan van voorlichting, ook bij een vuurwerkverbod.

Meer toelichting en resultaten zijn te vinden in het rapport:

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.