Vuurwerkongevallen jaarwisseling 2021-2022

Voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat brengen wij al jarenlang de ontwikkeling van het aantal vuurwerkgewonden en de oorzaken daarvan in kaart. Ook voor de jaarwisseling 2021-2022 hebben we data opgevraagd van de Spoedeisende Hulp-afdelingen van ziekenhuizen (SEH) en de huisartsenposten (HAP).

Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 waren er in totaal naar schatting 773 vuurwerkslachtoffers op de SEH-afdeling of HAP, een stijging ten opzichte van voorgaande jaarwisseling 2020-2021.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 10-1-2022

Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 was er voor het tweede jaar op rij een algeheel vuurwerkverbod (met uitzondering van F1-vuurwerk). In december vroeg onder andere de Brandwondenstichting aandacht voor een gevaarlijke challenge op TikTok met F1-vuurwerk.

SEH-afdelingen

In totaal zijn er 256 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld voor vuurwerkletsel. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (destijds 108), toen er ook een algemeen vuurwerkverbod gold. Het aantal SEH-bezoeken was wel lager dan de 385 vuurwerkslachtoffers tijdens jaarwisseling 2019-2020, toen er geen vuurwerkverbod was ingesteld.

HAP

Naar schatting bezochten 517 personen met vuurwerkletsel een huisartsenpost (HAP), bijna twee keer zoveel slachtoffers als het jaar daarvoor.

Soort vuurwerk

  • Het aandeel letsels door zwaar illegaal vuurwerk lag met 24 procent (van het totaal aantal gevallen waarbij het type vuurwerk bekend was) iets lager dan tijdens de vorige jaarwisseling (29%).
  • Ook carbid veroorzaakte relatief iets minder letsels dan vorig jaar.
  • Veel SEH- en HAP bezoeken waren nodig na letsels door F1-vuurwerk, 22 procent van alle letsels dit jaar (vorig jaar 15%).
  • Door de flinke stijging van het totaal aantal vuurwerkongevallen tegenover vorig jaar was het absolute aantal letsels voor alle typen vuurwerk groter dan vorig jaar.

Kijk voor meer informatie over de vuurwerkongevallen tijdens jaarwisseling 2021-2022  naar het rapport (onder meer aantal slachtoffers per leeftijdsgroep, type letsel en zelf aangestoken versus omstander):

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.