Digitaal lespakket voor basisscholen: 4vuurwerkveilig

Speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool onwikkelden we het lespakket 4vuurwerkveilig. Centraal staan vier tips om veilig om te gaan met vuurwerk.

Doel

Kinderen bewust maken van de gevaren van vuurwerk en ze tips geven voor een veilige jaarwisseling.

Doelgroep

Leerlingen basisonderwijs (groep 7 en 8).

Aanpak

4vuurwerkveilig is een gratis, digitaal lespakket voor basisscholen. Er zijn verschillende lesmaterialen, waarmee je zelf één of meerdere vuurwerklessen kan samenstellen. Na het aanvragen van het lespakket kan je de materialen zelf downloaden en direct aan de slag.

De jaarwisseling is een feestje! Maar wel een feestje dat we moeten vieren op een veilige en verantwoorde manier. Want hoe mooi en feestelijk vuurwerk ook is, er gebeuren ook ongevallen door. Met het gratis 4vuurwerkveilig lespakket maak je leerlingen van groep 7 en 8 op een effectieve manier bewust van de gevaren van vuurwerk en leren ze hoe ze veilig met vuurwerk om kunnen gaan.

Wat houdt het in?

Het digitale lespakket bestaat uit een aantal onderdelen die je als docent naar eigen inzicht kunt behandelen, zoals een PowerPointPresentatie (met en zonder voice-over), testjes en een leuke vuurwerkquiz. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kun je één les geven, of kun je de lesstof verspreiden over meerdere lessen. Centraal staan de vier vuurwerktips, die belangrijk zijn om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Digitaal lespakket 4vuurwerkveilig

Vraag nu aan

Onderdelen lespakket

Presentatie

Het lespakket bevat een kant-en-klare presentatie met slides, die je  zelf kunt gebruiken in de klas. Zo leren de leerlingen wat vuurwerk is, waar het vandaan komt en welke regels gelden. Aan de hand van animaties worden de vier vuurwerktips uitgelegd voor een veilige jaarwisseling. De presentatie bevat ook een video waarin vuurwerkslachtoffers vertellen over hun ervaring. De presentatie biedt daarnaast voldoende ruimte voor interactie. Ter voorbereiding ontvang je een hand-out met achtergrondinformatie.

Videopresentatie met voice-over

Geen tijd om zelf de presentatie te geven? Dan kun je de presentatie ook als video afspelen in de klas, zodat de leerlingen deze zelf kunnen bekijken. 

Huiswerkopdracht

Vuurwerk wordt afgestoken in de thuisomgeving. Om te zorgen dat ook de ouders van leerlingen bekend zijn met de tips, hebben we een huiswerkopdracht ontwikkeld. Print de opdracht en deel deze uit in de klas. De leerlingen maken hem vervolgens thuis met de ouders. Een leuke manier om vuurwerkveiligheid thuis bespreekbaar te maken.

Quiz

Onderdeel van het lespakket is een Kahoot! 4vuurwerkveilig-quiz, die je zowel klassikaal als individueel kunt doen. Wat hebben de leerlingen opgestoken van de vuurwerkles? Test de kennis via de quiz. 

Werkvormen

Het lespakket kun je uitbreiden met verschillende werkvormen, zoals een kruiswoord- en verhaalpuzzel en verschillende experimenten. Zo ervaren leerlingen zelf hoe het is om met een vuurwerkhandicap te leven. Ook bieden we je extra ideeën voor creatieve werkvormen die je met je leerlingen kunt doen in de klas. 

Promotiemateriaal

In het lespakket vind je ook een digitale poster met de vier belangrijkste vuurwerktips om ongevallen tijdens oud & nieuw te voorkomen. Deze kun je uitprinten, meegeven aan de leerlingen of ophangen in de klas. Of bijvoorbeeld op de schoolwebsite of in de nieuwsbrief plaatsen.

Certificaat

Hebben leerlingen de les over vuurwerkveiligheid goed afgerond? Deel dan het nieuwe 4vuurwerkveilig certificaat uit, zodat ze thuis kunnen laten zien dat ze alles weten over vuurwerkveiligheid.

Gastdocent

In sommige regio's van het land is het ook mogelijk dat een gastdocent de presentatie van het 4vuurwerkveilig lespakket geeft. Is dit het geval, dan nemen we contact met je op via onze partners bij Brandweer Nederland, de Nationale Politie of VuurwerkCheck.

Partners

Het lespakket is in opdracht van het ministerie van I&W ontwikkeld door VeiligheidNL en Brandweer Nederland samen met Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en Vuurwerkcheck.

Aan de slag

Vraag gratis aan

Met het gratis lespakket 4vuurwerkveilig, maak je leerlingen van groep 7-8 bewust van de gevaren van vuurwerk en geef je ze tips voor een veilige jaarwisseling.
Aanvragen

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.