Infographic: Fietsen onder invloed

Fietsen onder invloed blijkt gevaarlijker te zijn dan de meeste mensen denken. Naar schatting belandden in 2021 zo’n 4.400 fietsslachtoffers onder invloed van alcohol op de Spoedeisende Hulp. Bijna alle Spoedeisende Hulp-bezoekers onder invloed hadden alleen alcohol gedronken (97%).

Hoe groot het probleem precies is, lees je in het rapport ‘Middelengebruik in het verkeer 2012-2021' van VeiligheidNL.

placeholder

Kenmerken van slachtoffers en ongevallen

Het aandeel slachtoffers was het hoogst onder 18-34 jarigen. In bijna driekwart van de gevallen (74%) was het slachtoffer een man. Bijna 8 op de 10 ongevallen was eenzijdig (e.g. ‘val van fiets’), dit wil zeggen dat er geen andere verkeersdeelnemer of object, zoals een boom of paaltje, bij betrokken was. De meeste ongevallen gebeurden in het weekend, in de nacht (00:00-06:00 uur) van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag.

placeholder

Ernstiger letsel bij dronken fietsers

Niet alleen de aantallen, ook de letsels onder fietsers blijken ernstiger te zijn wanneer er drank in het spel was. Slachtoffers die gedronken hadden, bleken vaker hoofdletsel te hebben dan wanneer er geen sprake was van alcoholgebruik. Binnen de groep fietsslachtoffers van 18-34 jaar die gedronken had,  had 42% had hersenletsel tegenover 11% van de nuchtere fietsslachtoffers.

placeholder

Bekijk een samenvatting van de landelijke cijfers van het aantal SEH-bezoeken door dronken fietsers via de infographic

Infographic Fietsen onder invloed
(pdf)

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.