Voorlichting valpreventie voor ouderen

VeiligheidNL ontwikkelde verschillende communicatiematerialen om ouderen bewust te maken van hun valrisico’s en wat zij daar zelf aan kunnen doen. Gemeenten, GGD'en en (zorg) professionals kunnen deze inzetten bij het geven van voorlichting over valpreventie.

Zelf valrisico opsporen

Kaart inschatting valrisico: door het volgen van een eenvoudig stroomschema weten ouderen of ze een verhoogd risico hebben om te vallen. Met tips bij een laag of hoog valrisico. Deze kaart is ook te bestellen als drukwerk.

Valrisicotest met checklist: als professional kan je samen met een oudere de Valrisicotest doorlopen. Met het handige stroomschema en aanvullende vragen kan je eenvoudig inschatten of de oudere een laag, matig of hoog valrisico heeft en bijpassend advies geven. Deze kaart is ook te bestellen als drukwerk.

Valrisicofactoren en wat kan je er aan doen?

Folder Zo blijft u overeind en voorkomt u een val: naast bewustwording voor een val, staat het vol tips voor ouderen om zelf aan de gang te gaan met valpreventie. Deze folder is ook te bestellen als drukwerk. Ook is er een handige checklist die je kunt downloaden.
Presentatie Zo blijft u overeind: om voorlichting te geven aan ouderen over vitaal ouder worden.

Praatkaart risicofactoren: een eenvoudige, korte praatkaart die jij samen met ouderen kunt doorlopen. Zij kunnen deze kaart ook zelf gebruiken om zo hun valrisico te verlagen. Ook te bestellen als drukwerk.

Animaties over de verschillende risicofactoren: illustratief en leuk om naar te kijken!

Een video met vijf adviezen om gezond oud te worden en een val te voorkomen. Gericht op de doelgroep ouderen met een migratie-achtergrond. Beschikbaar met ondertiteling in verschillende talen. Versies: NederlandsArabischBerberTurks

Folder medicatie en vallen: met informatie over medicijnen die de kans op vallen verhogen en wat ouderen kunnen doen om die kans te verlagen

Flyer Hup in de benen: met zeven eenvoudige oefeningen die ouderen thuis kunnen doen.

Bewustwording valpreventie

Spel Dobbelfit: het spel helpt ouderen spelenderwijs om fit en vitaal te worden

Video: een korte video waarin ouderen vertellen over hun ervaringen met valpreventie. Dit kun je gebruiken om het gesprek te openen en weerstand weg te nemen. Succeservaringen van andere ouderen motiveert om te starten met valpreventie. 

Werving beweegprogramma's

Wil je ouderen werven voor of informatie geven over het Otago-oefenprogramma of In Balans? Gebruik dan onderstaande flyers. Je kunt ze downloaden, praktijkgegevens online in de pdf zetten en daarna zelf printen en uitdelen.

Flyer Otago

Flyer In Balans

Ouderen met dementie

Flyer Laat je naaste niet vallen: deze flyer is gemaakt voor mantelzorgers of ouderen met dementie zodat zij weten hoe ze een kans op een val verkleinen. Deze folder is ook te bestellen als drukwerk.

Valpreventie bij specifieke doelgroepen

Valpreventie bij specifieke doelgroepen

Ouderen met een lage SES en/of migratieachtergrond lopen mogelijk een hoger risico om te vallen. Samen met Pharos hebben we gekeken hoe valpreventie voor deze doelgroep verbeterd kan worden. We kwamen tot 7 werkbare elementen die ertoe bijdragen dat de interventies meer op maat zijn en hen beter bereiken.

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meld je aan

Onderdeel van de Ketenaanpak Valpreventie

Lees meer

Meer over onderwerpen: