In gesprek over valrisico’s

Ga het gesprek aan over valrisico's. Om je hier bij te ondersteunen hebben wij een toolkit ontwikkeld, die uit een aantal eenvoudige, praktische middelen bestaat. De tools zijn makkelijk in gebruik en kosten weinig tijd. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken of als geheel. 

  Doel

  In gesprek gaan met ouderen over valrisico's.

  Doelgroep

  Eerstelijnszorgverleners

  Aanpak

  Eenvoudige praktische middelen die helpen bij het aangaan van een gesprek over valrisico's

  Eerst stap richting valpreventie

  Je wil voorkomen dat cliënten vallen, maar een gesprek hierover kan lastig zijn. Want veel ouderen vinden het lastig om te erkennen dat ze een verhoogd valrisico (kunnen) hebben en staan dan ook niet open voor een gesprek. Met de toolkit geven we je een concreet stappenplan waarmee je binnen 10 minuten het verschil kan maken. De toolkit gebruik je om cliënten te helpen bij het zetten van een eerste stap richting valpreventie.

  Praatkaart valpreventie (per set van 20 stuks)

  2,00 excl. BTW en evt. verzendkosten

  Onderdeel van de Ketenaanpak Valpreventie

  Lees meer

  Aan de slag

  Ga het gesprek aan over valrisico's. De toolkit bestaat uit de volgende materialen:
  Download

  Handleiding

  Een korte handleiding met meer informatie over valproblematiek en wat jij kunt doen om het valrisico te verminderen. Download de handleiding.

  Download

  Kaart inschatting valrisico

  De kaart inschatting valrisico waarmee jij met eenvoudige vragen snel het valrisico in kunt schatten. Download de kaart inschatting valrisico.

  Bestel of Download

  Praatkaart

  Een eenvoudige, korte praatkaart die jij samen met ouderen kunt doorlopen. Zij kunnen deze kaart ook zelf gebruiken om zo hun valrisico te verlagen. Je kunt het kaartje downloaden of bestellen. Je ontvangt ze in set van 20 stuks. Je betaalt alleen de portokosten. ​

  Podcast

  Tips om het gesprek aan te gaan

  Een serie van 4 podcasts waarin wijkverpleegkundigen Fieke en Sanne handige tips geven over hoe jij een verhoogd valrisico kunt signaleren en hoe jij het gesprek over valpreventie het beste aan kunt gaan met ouderen. Tip: luister elke week een andere podcast samen met collega's of thuis ter voorbereiding op een werkdag.
  Naar podcasts
  Video

  Ervaringsverhalen

  Een korte video waarin ouderen vertellen over hun ervaringen met valpreventie. Dit kun je gebruiken om het gesprek te openen en weerstand weg te nemen.

  Samenwerken op dit onderwerp?

  Meer over onderwerpen:

  Meer voor werkvelden:

  Welkom bij VeiligheidNL!

  Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.