Infographic: Nieuwe inzichten verkeersslachtoffers provincie Utrecht 2019

Een nieuwe, unieke registratie van verkeersslachtoffers in Utrecht. Deze registratie geeft beter inzicht in risicogroepen en -locaties en in het ontstaan van en de omstandigheden rond het ongeval. De resultaten van 2019 hebben we gevat in deze infographic.

Om het aantal verkeersslachtoffers te verlagen, is het essentieel om niet alleen te weten waar verkeersongevallen plaatsvonden, maar vooral ook wat er is gebeurd en waardoor het ongeval is ontstaan. In de provincie Utrecht leidt samenwerking tussen de regionale overheid, de spoedzorg en VeiligheidNL tot een unieke registratie van verkeersslachtoffers. Een registratie die circa drie keer meer slachtoffers bevat dan de bestaande ongevallenregistratie van de politie en voor beleidsmakers veel meer aanknopingspunten biedt voor preventie.

Van registratie naar preventie

In deze nieuwe registratie van verkeersslachtoffers werken we uitsluitend met informatie die al voor het medische zorgproces is vastgelegd. Met geanonimiseerde gegevens van SEH-afdelingen en ambulancediensten is het vervolgens mogelijk om duidelijke informatie te ontsluiten over hoe verkeersongevallen ontstaan, welke omstandigheden daarbij een rol hebben gespeeld en welke risicogroepen en –locaties er zijn. Met de gedetailleerde gegevens over verkeersongevallen geven we inzichten om maatregelen te kunnen treffen om het verkeer veiliger te maken.

Regionale inzichten

In de provincie Utrecht zijn de grootste groepen verkeersslachtoffers fietsslachtoffers met letsel door een eenzijdig ongeval (20%), slachtoffers van auto-auto botsingen (20%) en fietsers die in botsing zijn gekomen met een auto (11%). Met name inzicht in de locaties en ontstaanswijzen van eenzijdige fietsongevallen ontbrak bij beleidsmakers van de provincie Utrecht. Deze groep is ondervertegenwoordigd in de politieregistratie, omdat de politie bij dergelijke ongevallen vaak niet opgeroepen wordt. De provincie en de gemeentes krijgen zo een beter beeld van de locaties van deze eenzijdige fietsongevallen en hoe deze ontstaan zijn. Daarmee kunnen zij in de toekomst veel gerichter maatregelen treffen.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.