Amsterdam, 9 april 2019 – Het ROV Oost-Nederland wil dat iedereen veilig op de fiets aan het verkeer kan deelnemen. Een eerste stap om de fietsveiligheid te vergroten, is inzicht creëren in gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers. Om dit inzichtelijk te maken, hebben ze ons gevraagd om de ongevallen in de regio waar fietsers bij betrokken zijn te analyseren.
VeiligheidNL verzamelde gegevens van de Spoedeisende Hulp (SEH) afdelingen van drie ziekenhuizen in Oost-Nederland; het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Radboudumc in Nijmegen. Op basis van deze gegevens hebben we gekeken wat de aandachtspunten zijn voor Oost-Nederland en hoe deze zich verhouden tot de landelijke cijfers. Het onderzoek voor het ROV is afgeleid van een grootschalig landelijk onderzoek naar fietsongevallen in 2016/2017, dat wij eerder hebben uitgevoerd.
De verkeersonveiligheid van fietsers is aanzienlijk. Van de verkeersslachtoffers die een SEH-afdeling in Oost-Nederland hebben bezocht, reed maar liefst 65% op een fiets ten tijde van het ongeval. Een aantal verdere bevindingen:
In grote lijnen komt de fietsonveiligheid van Oost-Nederland overeen met het landelijke beeld. Wel ligt de ernst van de fietsongevallen iets hoger dan landelijk. Bij 23% van de SEH-fietsslachtoffers volgde een ziekenhuisopname. Landelijk ligt dit percentage op 20%. Het hele rapport is hieronder te downloaden.
Het ROV Oost-Nederland wil de resultaten van het onderzoek gebruiken om (de aanpak) van het focusthema Fietsers verder uit te werken en aan te scherpen.