Elke dag belanden er ± 500 kinderen met letsel op de eerste hulp. Belangrijkste reden? Een val. Meestal gebeurt dit thuis, maar ook bij de kinderopvang gaat het wel eens mis; naar schatting gebeurt dit jaarlijks bij zo'n 1.300 kinderen (van 0 t/m 11 jaar). Ook al is het risico thuis groter dan op het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang, elk kindje dat naar de eerste hulp moet, is er één teveel. Vooral omdat letsel als gevolg van een val kan worden voorkomen! Niet door kinderen te verbieden gevaarlijke en avontuurlijke capriolen uit te halen… Maar door ze te leren hoe ze een val moeten opvangen!
Als je verantwoordelijk bent voor het kind van een ander staat veiligheid voorop. Maar naast het beschermen van kinderen is het ook belangrijk om ze risico’s te laten en te leren nemen. En als pedagogisch medewerker kun je kinderen hier heel goed in begeleiden. Daarom zet VeiligheidNL zich in voor meer risicovol spel in de kinderopvang (kinderdagverblijven en bso's)! En natuurlijk kan een kind tijdens het (risicovol) spelen wel eens vallen. Dat is helemaal niet erg, dat hoort er zelfs bij en is goed voor de ontwikkeling. Juist door de kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen, verklein je de kans dat ze letsel oplopen door een val (en bespaar je mogelijk een bezoekje aan de eerste hulp).
Dat vallen de belangrijkste oorzaak is van letsel bij kinderen is geen kwestie van domme pech. Er zijn drie belangrijke oorzaken waarom kinderen meer vallen én waarom ze ook letsel oplopen na een val. Kinderen bewegen tegenwoordig veel te weinig, met alle gevolgen van dien.
Als pedagogisch medewerker wil je natuurlijk graag bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Alles wat je een kind op de kinderopvang leert, zullen ze met zich meenemen in de tijd buiten de opvang. Zeker waar het gaat om de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Daar hebben ze hun hele leven profijt van! En hoe leuk zou het zijn als de kinderen zo enthousiast zijn dat ze het thuis ook gaan doen en hun ouders stimuleren om met valoefeningen of risicovol spelen aan de slag te gaan!
Leren vallen voor 0 t/m 3 jarigen
Voor kinderen van 0 t/m 3 jaar is het nog iets te vroeg om echte valoefeningen te doen. Maar ook bij deze kleintjes kun je al spelenderwijs hun motorische ontwikkeling stimuleren, wat heel belangrijk is om letsel na een val te voorkomen.
Spelenderwijs oefenen doe je zo: • Leer kinderen hun evenwicht te bewaren door ze op instabiele ondergronden of over instabiel materiaal te laten lopen. Je kunt variëren tussen staan, lopen, rollen, en glijden. Ook wanneer kinderen iets tillen of iets boven hun hoofd moeten houden, trainen ze hun balans. • Doe duw en trekspelletjes. Doordat de kinderen steeds hun evenwicht moeten corrigeren, trainen ze hun balans. • Laat kinderen veel lopen maar ook kruipen, op handen en voeten lopen, tijgeren, huppelen, hinken etc. in verschillende richtingen. • Doe met kinderen spelletjes waarin ze moeten draaien, rollen en koppeltje duikelen.
Leren vallen voor 4 jaar en ouder
Zijn de kinderen op jouw groep of locatie 4 jaar of ouder? Dan kun je aan de slag met ‘Val OK! | Vallen kun je leren'. Samen met valexperts Yos Lotens en Arno Zahradnik heeft VeiligheidNL valoefeningen speciaal voor de buitenschoolse opvang ontwikkeld. Hiermee geven we je de handvatten om de kinderen op jouw groep of opvang op een speelse en leuke manier veilig te leren vallen. Praktisch, leuk en leerzaam. Voor de kinderen én voor jou!