Valpreventie
Duurzaam opzetten cursus In Balans door SportTwist
Gregie Swinkels, eigenaresse van Sporttwist, werkt aan het duurzaam opzetten van de cursus In Balans in de gemeente Lingewaard en test hierbij nieuwe strategieën voor werving. Hierbij werkt zij samen met VeiligheidNL, SportZeeland en WIJ Breda. Fonds Nuts Ohra maakt dit mogelijk vanuit het programma Meer veerkracht, langer thuis. Een voorbeeld uit 2017 maar nog steeds inspirerend om een valpreventieve beweeginterventie duurzaam op te zetten.
1. Behoeftepeiling en opzet netwerk professionals
Er is een participatiegroep van senioren gevormd. Deze groep maakt behoeften kenbaar en denkt mee over het verspreiden van In Balans in hun gemeente. Enkele fysiotherapeuten werden geschoold om In Balans te geven. Daarnaast zette Gregie Swinkels een lokaal netwerk op. Hierin betrok zij o.a. cesartherapeuten, ergotherapeuten, buurtzorg, thuiszorg, huisarts(ondersteuners), stichting welzijn, buurtsportcoaches en het seniorennetwerk. Met al deze partijen voerde zij één-op-één gesprekken. Een flinke tijdsinvestering, maar wel met veel effect.
2. Financiering
Gregie Swinkels onderzocht de mogelijkheden voor financiering vanuit de gemeente en ging hierover met de gemeente in gesprek. Zij legde hen een businesscase over In Balans voor. Vervolgens schreef zij een plan voor een innovatiesubsidie voor In Balans in deze gemeente. De gemeente kende de subsidie toe. De subsidie was bedoeld voor het deels dekken van de kosten voor uitvoering van het programma. De gemeente is erg enthousiast over het project en inmiddels is nieuwe subsidie verkregen voor 2017 om het project uit te zetten naar de andere dorpen. Het doel voor 2017 is om afspraken te maken met zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties voor inbedding.
3. Werving en motiveren
Met input van de ouderen-participatiegroep werd een flyer gemaakt om de cursus te promoten. Deze werd op verschillende manieren verspreid: huis-aan-huis (gaf weinig respons) en via multidisciplinaire teams (dit werkte wel). Ook is het van belang dat men weet waar men terecht kan met vragen over de cursus. Maandelijks werd een stuk geplaatst over bewegen en In Balans in het gemeentenieuws, dit werd goed gelezen. Huisartsen, praktijkondersteuners, buurtzorg, thuiszorg en ergotherapeuten verwijzen inmiddels ook mensen door naar het aanbod. Oud-deelnemers worden ingezet als ambassadeur van het programma. In elke cursusgroep wordt een deelnemer aangewezen als ambassadeur. Hij of zij helpt anderen te enthousiasmeren om deel te nemen aan In Balans door te vertellen over de eigen ervaring met de cursus.
4. Uitvoer
Diverse PR-activiteiten zijn uitgevoerd en de cursusgroepen kunnen van start. De cursus wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor getrainde fysiotherapeut.
5. Vervolg, evaluatie en inbedding
- Na elke cursus worden deelnemers begeleidt naar regulier beweegaanbod. Hierbij speelt de buurtsportcoach een rol.
- Eventueel kijken naar opzet nieuw beweegaanbod voor deze specifieke doelgroep.
- Organiseren van bijeenkomsten voor de ambassadeurs om continuïteit te waarborgen.
- Inmiddels is ook voor 2017 door de gemeente subsidie toegezegd voor inbedding van het project en uitbreiding
In een jaar tijd hebben in Gendt 3 cursussen plaatsgevonden en in Doornenburg 2. Totaal hebben 57 ouderen deelgenomen. Daarnaast is er een sterke samenwerking tussen alle betrokken partijen tot stand gekomen.
Succesfactoren
- Het investeren in een lokaal netwerk en betrekken van andere (zorg)professionals loont.
- De betrokkenheid van welzijns- en ouderenorganisaties is heel belangrijk: zij attenderen senioren op de cursus.
- Enthousiaste (oud-)deelnemers inzetten als ambassadeurs.
- Maandelijks een groot artikel plaatsen in de plaatselijke krant.
- Bewegingsagogen van stichting Welzijn Ouderen vertellen tijdens de voorlaatste les In Balans over ander beweegaanbod. Dat vergoot de kans dat deelnemers doorstromen naar regulier aanbod.
Aandachtspunten
- Vervoer naar de cursuslocatie is voor sommige deelnemers een probleem. Oplossingen die hiervoor gevonden werden zijn: carpoolen, vrijwilligers die carpoolen en inzet van een eco car die mensen vervoerd naar de cursus (mogelijk gemaakt vanuit een innovatiesubsidie).
- Bij voorkeur heeft een volle cursusgroep 12 deelnemers (i.v.m. kostendekking). Echter blijkt dat hiervan na de start nog enkele mensen uitvallen (bijvoorbeeld door een blessure of te hoge mate van kwetsbaarheid). Om de groep dan weer aan te kunnen vullen tot 12 deelnemers is een wachtlijst gecreëerd.
- Er worden veel verschillende initiatieven en bijeenkomsten georganiseerd voor senioren. Daardoor was de opkomst voor de informatiebijeenkomst van In Balans laag. De oplossing is om deze te integreren in bestaande/reeds geplande activiteiten.
Betrokken partijen:
Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.