Observatieonderzoek gebruik autostoel 2018

8 op de 10 kinderen zitten niet veilig in de auto. Dit blijkt uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL, onder kinderen van 0 tot 8 jaar. Zorgwekkend, aangezien kinderen dan een grotere kans hebben op (ernstig) letsel bij een ongeval. Vervoer van een kind in een goedgekeurde autostoel kan dit letsel beperken. Wat gaat er precies mis? En hoe kan dit voorkomen worden?

Status

Afgerond

Onderzoek type

Onderzoek

Het onderzoek

Het observatieonderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid

De Taskforce Kinderveiligheid is een samenwerking tussen VeiligheidNL, Erasmus MC en het Verbond van Verzekeraars. Bij het onderzoek naar het gebruik van autostoeltjes werkte ook Dorel mee (de fabrikant van Maxi-Cosi).
is uitgevoerd in juli en augustus 2018, waarbij 470 kinderen van 0 tot en met 8 jaar zijn geobserveerd. Het onderzoek is een herhaling én uitbreiding van een observatieonderzoek van de Taskforce uit 2013, waarbij alleen het veilig vervoer van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar is geobserveerd. 

Het onderzoek is uitgevoerd op parkeerplaatsen van zwembaden, pretparken en (indoor) speeltuinen op verschillende plekken in Nederland. Getrainde onderzoekers namen een vragenlijst af bij de bestuurder en observeerden het kind in de autostoel. Er werd keken naar: 

  • het gebruik van het type autostoel (of deze geschikt was voor het kind) 
  • de manier van bevestiging van de autostoel in de auto (of dit juist was) 
  • de bevestiging van het kind in de autostoel (of dit juist was).  

Onveilig vervoer werd gedefinieerd als het niet voldoen aan het veiligheidsnormen op ten minste één van deze drie onderdelen. Aanvullend werd er per type autostoel (baby, peuter- en kinderautostoel) geanalyseerd welke fouten er veel werden gemaakt en welke factoren mogelijk een rol speelden bij het onveilig vervoeren van kinderen in de auto.

Welke fouten worden veel gemaakt

Het kiezen van de juiste autostoel voor de baby, peuter of ouder kind gaat in bijna alle gevallen goed (93%). De meeste ouders denken dan ook dat ze hun kind veilig vervoeren (87%). Toch gaat er nog veel mis bij de installatie en het vastzetten van het kind in de autostoel. 

De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd, de volgende punten komen relatief veel voor:  

  • een draaiing van de autogordel (babyautostoel: 33%, peuterautostoel: 22%)  
  • bij de installatie met Isofix het niet goed vastklikken van de Isofix bevestigingspunten (babyautostoel: 26%) 
  • het niet gebruiken van een verplicht derde bevestigingspunt (peuterautostoel: 19%).  
  • Bij oudere kinderen, die op een zittingverhoger met of zonder rugleuning zitten, volgde de gordel vaak niet de juiste route (41%).  

6 op de 10 kinderen zat niet goed vast in de autostoel:  

  • bij baby’s en peuters zaten de riempjes vaak te los (babyautostoel: 30%, peuterautostoel: 40%)  
  • bij ongeveer de helft van de oudere kinderen liep de gordel niet over het midden van het sleutelbeen (48%). 

Bij wie gaat het mis?

Leeftijd, geslacht en opleiding van de bestuurder speelden geen rol bij het veilig of onveilig vervoeren van een kind. Wel bleek dat de kans groter is dat kinderen onveilig vervoerd worden als de bestuurder van een auto niet een ouder is, maar bijvoorbeeld een opa of oma.

Fouten voorkomen

Op basis van de onderzoeksresultaten adviseerde VeiligheidNL het volgende: 

  • Installeer de autostoel altijd volgens de handleiding en neem hier de tijd voor. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt. 
  • Check bij gebruik van Isofix of de bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden. 
  • Trek de riempjes van de autostoel goed aan. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen de riempjes en het lichaam zitten. 
  • Let bij de peuterautostoel op de hoogte van de riempjes ten opzichte van de schouders. Deze mogen niet onder de schouders van heet kindje vandaan komen.  
  • Past het kind niet meer in de peuterautostoel? Gebruik dan als volgende autostoel een zittingverhoger met rugleuning.

Adviseer De 4 van Veilig mee in de auto 

Dat ouders zich goed verdiepen in het juiste gebruik van de autostoel is van levensbelang. Adviseer jij ouders over autostoeltjes? Adviseer dan De 4 van Veilig mee in de auto

Voorlichting voor ouders

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze adviezen voor het veilig vervoeren van kinderen.

Alle adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.