Ga door naar hoofdinhoud
baby, peuter en kind in autostoeltje

Observatieonderzoek gebruik autostoel 2013

Nagenoeg alle ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren in de auto. Maar dat is helemaal niet het geval, zo blijkt uit onderzoek. Tijd om deze kloof te dichten met goede voorlichting!

Status

Onderzoek type

Publicatiedatum: 1-1-2013

Uit onderzoek van de

Task Force Kinderveiligheid is een samenwerking tussen VeiligheidNL, Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Verbond van Verzekeraars. Bij het onderzoek naar het gebruik van autostoeltjes werkte ook Maxi-Cosi mee.
blijkt dat 73% van de ouders hun kinderen (0 tot 4 jaar) niet veilig vervoert in de auto. Toch hebben nagenoeg alle ouders autostoeltjes aangeschaft en zijn ze ervan overtuigd dat hun kind veilig in de auto zit. Hoe komt dit?

Het onderzoek

In maart 2013 is er een grootschalig observatieonderzoek uitgevoerd, waarbij er in de regio Rotterdam-Rijnmond 309 kinderen van 0 tot 4 jaar zijn geobserveerd. 
Onderzoekers namen op verschillende drukbezochte locaties zoals de dierentuin, een speelparadijs en een winkelcentrum, een vragenlijst bij de bestuurder af en observeerden het kind in de autostoel. Er werd gekeken naar:

  • het gebruik van het type autostoel (of deze geschikt was voor het kind), 
  • de manier van bevestiging van de autostoel in de auto 
  • de bevestiging van het kind in de autostoel (of deze juist waren). 

Onveilig vervoer werd gedefinieerd als het niet voldoen aan het veiligheidsnormen op ten minste één van deze drie onderdelen.

Veelgemaakte fouten

Bijna alle bestuurders waren ervan overtuigd dat hun kind veilig vervoerd werd. Toch zat driekwart van alle kinderen tussen de 0 en 4 jaar lang niet veilig genoeg in de auto. 

  • Zo zat 15% van de kinderen niet in de juiste stoel, bijvoorbeeld omdat deze te groot was. 
  • 33% van de autostoelen bleek niet juist bevestigd. Hierbij was de autogordel vaak niet via de juiste route vastgemaakt, zat de gordel niet strak genoeg om de autostoel of was de gordel gedraaid. 
  • 41% van de kinderen zat niet goed vast in de autostoel. De riempjes zaten vaak niet strak genoeg.

Andere gesignaleerde fouten: de beugel stond in de onjuiste stand, ouders waren vergeten de airbag uit te zetten, of ze vervoerden het kind vooruit, terwijl het nog achteruit vervoerd moest worden.

Bij wie ging het mis?

Onveilig autovervoer kwam ongeveer even vaak voor bij diverse kenmerken van de bestuurders (leeftijd, geslacht en opleidingsniveau), het kind (leeftijd en gewicht) en de afgelegde rit (afstand, aantal vervoerde kinderen).

Fouten voorkomen

Er valt dus nog wel wat te winnen met veilig vervoer. Daarom riep de Taskforce Kinderveiligheid alle ouders met jonge kinderen op de volgende checks uit te voeren: 

  • Het invullen van de Keuzewijzer. Zo kunnen ouders checken of ze de juiste autostoel voor hun kind hebben/kopen en krijgen ze informatie over wanneer over te stappen naar een volgende autostoel. 
  • Het raadplegen van de handleiding van de autostoel. Zo kunnen ouders checken of de stoel goed is bevestigd, met Isofix of de autogordel.  
  • Het checken of hun kindje strak in de riempjes zit, omdat ze anders minder bescherming bieden bij een ongeval.

Onderzoek veilig vervoer kinderen 2018

In 2018 voerde VeiligheidNL, in opdracht van de Task Force Kinderveiligheid, opnieuw

, met een uitbreiding naar kinderen van 0 tot 8 jaar. De resultaten waren schokkend: 8 op de 10 kinderen werden onveilig vervoerd in de auto. 

Adviseer De 3 van veilig mee in de auto

Dat ouders zich goed verdiepen in het juiste gebruik van de autostoel is van levensbelang. Adviseer jij ouders over autostoeltjes? Adviseer dan De 3 van veilig mee in de auto.

Voorlichting voor ouders

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze adviezen voor het veilig vervoeren van kinderen.

Alle adviezen

Op de hoogte blijven?

Heb jij in je werk te maken met kinderveiligheid en wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, onze Veilig Opgroeien aanpak en voorlichtingsmaterialen? Meld je aan voor onze e-mail updates!

Aanmelden

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen: