Ga door naar hoofdinhoud
Split the Risk banner

Split the Risk! in de provincie Noord-Holland

Afleiding speelt een belangrijke rol bij verkeersongelukken bij jongeren in de leeftijd van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze luisteren meer naar muziek op hun fiets, kletsen met elkaar en kijken twee keer zo vaak op hun telefoon als volwassenen. Met het lespakket Split the Risk! krijgen scholieren inzicht in hun eigen persoonskenmerken, risicovol gedrag en de werking van het lichaam. Ze leren risico’s als gevolg van afleiding in het verkeer te verkleinen.

Doel

Jongeren leren ze hoe ze risicovol gedrag in het verkeer kunnen inschatten en verkleinen.

Doelgroep

10 - 12-jarigen

Aanpak

Met een persoonlijkheidstest krijgen de leerlingen inzicht in hun eigen gedragskenmerken. Tijdens het Testlab experimenteren ze op een praktische en uitdagende manier met hun zintuigen, reactie- en inschattingsvermogen. Aan de hand van een filmpje analyseren ze als een ware rechercheur een risicovolle verkeerssituatie (CSI-analyse).

Als docent krijg je toegang tot een online handleiding en de benodigde lesmaterialen. Alle leerlingen krijgen een papieren werkboek dat ze gebruiken tijdens de gastles en de vervolgles.

CROW score

Split the Risk! is door het CROW in 2022 voor de Toolkit Permanent Verkeerseducatie beoordeeld met 49 van de 50 sterren. 

Lees meer

Partner

Split the Risk! wordt in de provincie Noord-Holland mede mogelijk gemaakt door
Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland

Over de Provincie Noord-Holland

Aan de slag

Ga aan de slag met Split the Risk!
Downloads

Gastles (blokuur)

Tijdens deze interactieve gastles introduceert een ervaren verkeersdocent het thema afleiding in het verkeer en de risico’s ervan. Scholieren leren hoe ze ongelukken kunnen voorkomen door een fractie van een seconde stil te staan bij de risico’s die ze nemen.

Leerlingen gaan aan de slag met:

  • De persoonlijkheidstest. Ze kijken een introductiefilm en maken daarna de test. Hiermee worden de eigen gedragskenmerken in kaart gebracht en gekoppeld aan verkeersveilig gedrag. Download de persoonlijkheidstest.
  • Het Testlab. Ze ontdekken met verschillende testjes de (on)mogelijkheden van hun zintuigen en hun reactie- en inschattingsvermogen in risicovolle situaties. Download de opdrachtkaart.
Downloads

Vervolgles (lesuur)

De eigen docent gaat met de leerlingen verder in gesprek over risicogedrag. Daarnaast gaan de leerlingen aan de slag met:

  • De CSI-analyse. Ze bekijken eerst een film die gaat over de verschillende aspecten van afleiding in het verkeer. Met analysekaarten onderzoeken ze vervolgens de risicovolle situaties. Download de analysekaart.
placeholder
Bestel nu

Bestel Split the Risk! voor jouw school!

De eerste 32 klassen uit Noord-Holland* die het Split the Risk! bestellen krijgen gratis het lespakket inclusief gastles van een verkeersdocent. *Met uitzondering van de volgende gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.
Bestel het gratis lespakket

Split the Risk! voor het voortgezet onderwijs

Wil je Split the Risk! aanvragen voor het voortgezet onderwijs? Dat kan. Deze lessen worden niet door de provincie betaald. Vraag via onze collega Hedy Goossens een offerte aan.
Vraag offerte aan

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer voor werkvelden:

Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.

Meer over dit thema
placeholder