Kinderveiligheid
Winnen?!
Het gaat binnen de Kinderopvang niet meer om het jaarlijks uitvoeren van een risico-inventarisatie (RI&E). Het nieuwe uitgangspunt is om samen met pedagogische medewerkers beleid op te stellen, te implementeren, evalueren en actualiseren om zo beter aan te sluiten op de praktijk. Je doorloopt als het ware een beleidscyclus met elkaar, zodat het een continu proces is. Wat kunnen we leren van de principes van een sportteam, om op die manier een beleidscyclus met elkaar te doorlopen?
Sinds een aantal jaren is er een andere weg ingeslagen als het gaat om de wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) veiligheid en gezondheid. Het gaat er nu om om samen met pedagogische medewerkers een beleidscyclus te doorlopen, zodat het een continu proces is. Het kan best vaag klinken om een dergelijke cyclus met elkaar te doorlopen. Om dit concreter te maken, trek ik een vergelijking met een sportteam dat een belangrijke wedstrijd speelt.
1. Zorg voor een goede warming up, hiermee voorkom je blessures
Door een goede voorbereiding ben je gedurende een beleidscyclus gefocust en voorkom je dat je adhoc brandjes moet blussen. Hoe zou die goede voorbereiding eruit kunnen zien? Fantaseer daarover met je team. Ik wil je hiervoor graag 3 vragen/opdrachten meegeven:
- Wat doen jullie komende beleidscyclus dagelijks, wekelijks, maandelijks, halfjaarlijks en wat jaarlijks om aandacht te besteden aan veiligheid en gezondheid? Schrijf/teken dit op een groot vel papier (schema) en hang het op in jullie werkkamer.
- Wat verwachten jullie van elkaar op dit punt? En wat is nodig om het structureel op jullie agenda te krijgen en steeds het gesprek met elkaar hierover aan te gaan?
- Welke leerpunten zijn er te trekken vanuit jullie vorige cyclus? Juist de topteams willen immers leren van hun fouten in de vorige wedstrijd.
2. Zorg voor heldere instructies én voer ze vervolgens ook uit
Een coach die zijn ploeg geen heldere instructies geeft, loopt het grote risico dat het team elkaar in de weg gaat lopen en dus niet als team functioneert. Het risico bij beleid is dat het vaag en onduidelijk kan zijn. Zorg dus voor een helder en duidelijk veiligheids- en gezondheidsbeleid.
Alleen aan het hebben van een beleid heb je echter natuurlijk niets. Daadwerkelijke acties en aandacht dragen bij aan de uitvoering van het beleid. Maak het tastbaar. Zorg ook voor een heldere taakverdeling. Als je weet wat je moet doen om grote risico's te voorkomen en om kinderen te leren omgaan met de kleine risico’s, dan geeft het je rust en vertrouwen. En dat helpt om je eigen verantwoordelijkheid te pakken! Verder gaat het natuurlijk niet om het beleid op zichzelf. Daadwerkelijk inzicht in veiligheid en gezondheid en waarom jullie bepaalde maatregelen treffen is waar een ieder mee geholpen is.
3. Begin goed en geconcentreerd aan de wedstrijd
Anders heeft de tegenpartij al gescoord voordat je er erg in hebt. Aan het begin van een cyclus leg je een fundament voor een goede samenwerking. De basis van een goede uitvoering van je veiligheids- en gezondheidsbeleid. Gebruik de eerste weken als startpunt om de ‘toon’ te zetten. Denk aan een challenge, een themaweek of een teambuildingsactiviteit. Zet hem dus goed in om de rest van de cyclus te scoren!
4. Blijf geconcentreerd en gefocust
Als de wedstrijd vordert, bestaat het risico dat de aandacht van het team verslapt. Dit geldt zowel aanvallend als verdedigend. Als je wil scoren, moet je alert blijven. Als je wil voorkomen dat de tegenpartij scoort, moet je ook alert blijven. Wil je als kinderopvangorganisatie veiligheid en gezondheid topprioriteit maken, dan heb je net als bij topsport focus nodig. Continue aandacht, structureel dus.
Dit is een van de ingrediënten voor een effectieve werkwijze. En juist dit is voor mijn gevoel voor de meesten van ons een blijvende uitdaging. Willen we ‘winnen’ dan moeten we gefocust blijven. En hoe moeilijk is dat met de dagelijkse beslommeringen? Sommige dilemma’s zijn ook complex en we raken moe naarmate een beleidscyclus vordert. Ook in de sport kun je enthousiast starten, maar toch verliezen.
Gefocust blijven en elkaar alert houden is dus van groot belang. Plan tijd in om veiligheid en gezondheid structureel te behandelen in jullie reguliere overleggen, plan intervisiebijeenkomsten om casuïstiek te bespreken, blijf ouders betrekken in wat jullie doen en waarom jullie dit doen.
Ik wens jullie een fantastische beleidscyclus toe!
De Risicomonitor
Altijd een actueel veiligheids- & gezondheidsbeleid en/of arbobeleid? Start met De Risicomonitor!
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.