Valpreventie bij dementie en cognitieve stoornissen

Ouderen hebben een hogere kans op vallen als ze lijden aan dementie of een andere cognitieve stoornis. Hoe eerder er aandacht is voor het verhoogde valrisico bij deze ouderen, hoe groter de kans op effectieve valpreventie.

Een grotere kans op vallen, grotere kans op letsel

Ouderen met dementie en cognitieve stoornissen vallen twee keer zo vaak als leeftijdsgenoten zonder dementie en cognitieve stoornissen. Ze lopen daarbij vaker ernstiger letsel op, herstellen minder snel en hebben een hogere kans op overlijden als gevolg van een val. 

Dementie komt relatief veel voor: in Nederland hebben 198.000 65-plussers de diagnose dementie. Dit aantal zal door de vergrijzing meer dan verdubbelen naar bijna een half miljoen in 2060. Naar verwachting neemt hierdoor ook het aantal valongevallen toe.

placeholder

Een pragmatische aanpak van valrisico's

Net als bij ouderen zonder cognitieve stoornissen is een pragmatische aanpak van valrisico’s nodig. Dat betekent zorg op maat, gebaseerd op het klinisch oordeel van zorgprofessionals met goede onderlinge afstemming, persoonlijke begeleiding en betrokkenheid van mantelzorgers. Valpreventieve beweeginterventies mogen daarbij niet ontbreken. Daarnaast lijkt meer aandacht voor het verbeteren van cognitieve functies een belangrijke toevoeging.

Gratis E-learning

Gelukkig kun je met een goede aanpak de kans op een val verkleinen. In de e-learning 'Valpreventie bij dementie en cognitieve stoornissen' geven we praktische handvatten en praktijkvoorbeelden om met valpreventie aan de slag te gaan bij deze kwetsbare doelgroep. De e-learning is gemaakt voor eerstelijns zorgprofessionals, professionals uit het gemeentelijk domein en vrijwilligers die veel in contact komen met ouderen met dementie en cognitieve stoornissen. 

 

Naar de e-learning

Interessante presentaties

Interessante presentaties

Hans van Hobbelen, lector Veroudering en paramedische zorg aan de Hanzehogeschool:
Valproblematiek en valpreventie bij ouderen met cognitieve problemen (Landelijk Valsymposium 2021)

Jasper Huberts, geriatriefysiotherapeut en voorzitter NVFG:
Praktische toepasbaarheid van valpreventie bij ouderen met cognitieve problemen (Landelijk Valsymposium 2020)

Op de hoogte blijven van nieuws over valpreventie?

Meld je aan

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.