Kinderveiligheid
Leer kinderen met risico’s omgaan
Elk jaar monitoren wij de SEH-bezoeken van kinderen en jongeren (0-18 jaar). Ook voor 2021 hebben we de omvang en aard van de letselproblematiek onder kinderen en jongeren (0-18 jaar) in kaart gebracht.
Hieruit blijkt dat het grootste deel van de letsels
ontstaat door een val. Het vallen zelf is niet erg, dat is juist belangrijk, het hoort bij opgroeien. Maar er ernstig letsel bij oplopen is vaak onnodig én te voorkomen. Juist door niet alle risico’s te vermijden, maar door kinderen te leren hoe ze met risico’s moeten omgaan.Wat valt er verder op
De cijfers laten zien dat er ten opzichte van 2019 een daling is van 100 kinderen per dag op de eerste hulp. Ook is het aantal letsels door skeeleren of skaten aanzienlijk gestegen. Beiden zijn te verklaren door de Corona lockdowns. Want in de lockdown lag het totaal aantal SEH-bezoeken vanwege ernstig letsel stukken lager dan in dezelfde periode in het jaar ervoor.
Versterken
VeiligheidNL streeft er naar om ernstige letsels bij opgroeiende kinderen te voorkomen. Niet alleen door gevaarlijke situaties te vermijden, maar juist ook door kinderen met risicovolle situaties om te leren gaan. Hierdoor worden ze vaardiger en leren ze hun eigen grenzen kennen, wat goed is voor de ontwikkeling van het kind. Uit onderzoek blijkt dat de kans op ernstig letsel of een ongeval kleiner wordt, als er wordt geïnvesteerd in het versterken van kinderen.
Je versterkt kinderen door de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden te stimuleren en te ontwikkelen. Dit kan door kinderen de ruimte te geven risicovol te spelen. Zo leren ze hun eigen grenzen kennen en risico’s goed inschatten, wat goed is voor hun ontwikkeling.
Hoe leer je kinderen met risico’s om te gaan?
Je kunt de cognitieve, motorische en sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen tegelijk stimuleren, door ze de ruimte te geven om risicovol te spelen. Risicovol spelen klinkt misschien eng of gevaarlijk, maar het is juist ontzettend goed voor de ontwikkeling van een kind. Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten waarbij er een kans is op een (kleine) verwonding. Zo leren ze inschatten of een handeling/situatie verantwoord is, bewust risico’s te nemen en hun eigen grenzen te verkennen. Het op deze manier ervaren van successen geeft kinderen ook zelfvertrouwen en maakt ze daardoor sociaal sterker.
Lees er alles over in ons dossier Risicovol spelen en ga ook aan de slag!
Onze cijfers
Wil je meer weten over de cijfers uit ons Letsel Informatie Systeem, bekijk dan de infographic met de belangrijkste cijfers en inzichten over ongevallen bij kinderen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar in 2021 of lees de volledige cijferrapportage over de ongevallen bij kinderen van 0 t/m 18 jaar in 2021.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.