In de Valpreventieweek, van 27 september tot en met 3 oktober, besteedt VeiligheidNL samen met landelijke partners (waaronder KBO/PCOB, BuurtzorgNL en KNMP) en lokale (zorg)professionals door het hele land aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding over valpreventie. In het persbericht luidt VeiligheidNL de noodklok: Valpreventie kan en moet structureel worden aangepakt.
Valongevallen vormen een ernstig en toenemend probleem bij ouderen. Gemiddeld elke vijf minuten komt een oudere op de eerstehulpafdeling na een valongeval. De fysieke, sociale en maatschappelijke gevolgen hiervan zijn groot. Jij kan hier iets aan doen!
Speciaal voor de Valpreventieweek ontwikkelde VeiligheidNL een digitale collegereeks bestaande uit 3 colleges. In het eerste college vertelt Nathalie van der Velde, hoogleraar valpreventie aan de UvA/Amsterdam UMC - locatie AMC, over de ernst van de valproblematiek onder ouderen, het belang van het tijdig signaleren van een verhoogd valrisico en de rol die jij hierbij kunt spelen. Tijdens het tweede college zal Stijn van Merendonk, eigenaar van de Academie voor Motivatie & Gedragsverandering, meer vertellen over de theorie achter Motivational Interviewing. In het derde college zal de toepassing van deze theorie in de praktijk centraal staan en is er ruimte voor de inbreng van eigen casus.
Terugkijken colleges:
De reeks is gratis en is bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden geaccrediteerd voor 4 uur. Accreditatie geldt voor de categorieën Scholing Geriatrie-Gerontologie, Scholing Praktijkondersteuners huisartsen somatiek, Scholing Praktijkverpleegkunde en Scholing Wijkverpleegkunde. Je kunt je via de link hieronder aanmelden voor de digitale collegereeks. Let op: je maakt alleen aanspraak op accreditatie indien je alle colleges live hebt bijgewoond.
Wij roepen professionals op om in de valpreventieweek extra alert te zijn op valrisico onder ouderen en om het gesprek hierover aan te gaan. Ouderen kunnen zelf veel doen om het risico op een val te verlagen waardoor zij langer actief en zelfstandig blijven! Jij kan hier aan bijdragen door ouderen bewust te maken van het risico op een val en hen te motiveren om actie te ondernemen.
Om jou als professional te ondersteunen ontwikkelden wij in co-creatie met zorgprofessionals en ouderen een praktische toolkit met eenvoudige en snelle tools die jou helpen bij het signaleren van valrisico en het gesprek hierover aan te gaan met ouderen. Ook bieden wij een collegereeks aan waarin je meer leert over valpreventie en hoe jij motivational interviewing kunt toepassen om ouderen hiervoor te motiveren.
De toolkit bestaat uit een aantal eenvoudige, praktische middelen die jou kunnen helpen bij het aangaan van het gesprek over verhoogd valrisico. De tools zijn makkelijk in gebruik en kosten weinig tijd. Je kunt ze afzonderlijk gebruiken of als geheel. De toolkit bestaat uit:
Wil jij nog meer weten over het signaleren van verhoogd valrisico? Doe dan de e-learning Verhoogd valrisico signaleren en inschatten! In deze e-learning leer hoe je een valrisico herkent en welke tools en voorlichtingsmaterialen hiervoor beschikbaar zijn.
Ben jij op zoek naar meer voorlichtingsmateriaal dat je kunt inzetten in advisering van of promotie bij cliënten? Klik dan hier.