Ga door naar hoofdinhoud

Valpreventieweek

Een bijzonder jaar voor valpreventie! De gemeenten hebben de taak gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor hun inwoners van 65+. Om gemeenten te helpen bij het inrichten van de Ketenaanpak Valpreventie ontwikkelden we een handreiking. Voor professionals lanceren we de e-learning 'Opsporen van valrisico bij ouderen'. We kunnen allemaal een rol spelen in de keten. Dat is onze focus in de Valpreventieweek! Op deze pagina vind je dan ook informatie voor gemeenten en professionals.

Save the date!

Save the date!

De Valpreventieweek 2024 is van 30 september t/m 6 oktober

Ervaringen van gemeenten Rotterdam en Den Bosch

Door de nieuwe taak komt er veel af op gemeenten. En waar te beginnen? Beleidsadviseurs van de gemeenten Den Bosch en Rotterdam vertellen wat hun eerste stappen zijn in de Ketenaanpak Valpreventie. Belangrijke tip: zoek samenwerking! Hoe? Laat je inspireren door de aanpak van beide gemeenten en bekijk de video's.

 

Naar de Ketenaanpak Valpreventie

Gemaakt voor professionals: E-learning Opsporen

Het opsporen van valrisico bij ouderen is de 1e stap in het voorkomen van valongevallen. In de gratis e-learning leer je hoe je valrisico kan opsporen, samen te werken met andere professionals voor de juiste vervolgstappen en in gesprek te gaan met ouderen over valpreventie.

 

Zorgprofessional met oudere dame in badpak

 

De e-learning is gemaakt voor professionals uit het zorg- en gemeentelijk domein die werken met thuiswonende ouderen.

 

Naar de e-learning

Voorlichting aan ouderen

We hebben verschillende communicatiematerialen ontwikkeld om ouderen bewust te maken van hun valrisico’s en wat zij daar zelf aan kunnen doen. Gemeenten, GGD'en en (zorg) professionals kunnen deze inzetten bij het geven van voorlichting over valpreventie. De materialen zijn verdeeld in de categorieën: zelf valrisico opsporen, valrisicofactoren en wat kan je eraan doen (met leuke animaties!), bewustwording valpreventie, werving beweegprogramma's en ouderen met dementie.  

 

Naar de materialen

Kaart met gecertificeerde valpreventieprofessionals

De vraag naar gecertificeerde professionals voor het geven van een erkende valpreventieve beweegtraining voor ouderen is groot. Zeker nu gemeenten de opdracht hebben gekregen om dit structureel en grootschalig te organiseren. De nieuwe interactieve kaart geeft per postcodegebied een overzicht van de professionals die gecertificeerd zijn om In Balans, Otago of Vallen Verleden Tijd te geven.

 

Naar de kaart

Sta jij al op kaart?

Ben jij gecertificeerd in het geven van In Balans, Otago of Vallen Verleden Tijd?  Maak je praktijk vindbaar en zet jezelf op de kaart door het invullen van dit formulier. We updaten de kaart regelmatig.

Aanmelden landkaart

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meld je aan