Een enkelblessure is een veel voorkomende blessure bij het sporten. En maar liefst 60% krijgt deze blessure vervolgens opnieuw. Enkelblessures zijn daarmee een belangrijke reden om het sporten tijdelijk te moeten staken. Daarom is het goed om te weten hoe een enkelblessure voorkomen kan worden, maar ook wat je als sporter kunt doen om snel weer van die blessure af te zijn. Daarom is het Versterk je enkel - programma ontwikkeld.
In onderstaande infographic lees je meer over enkelblessures in Nederland, zoals hoe ze ontstaan en welke sporters er het meeste risico op lopen.
Bekijk de BraceKeuzewijzer. Hier vind je verschillende typen enkelbraces om met elkaar te vergelijken.
Het ‘Versterk je enkel’ oefenprogramma is bedoeld voor sporters met lateraal enkelbandletsel (verrekking / ruptuur) en sporters die hun enkel willen versterken. Door acht weken lang, drie keer per week, balansoefeningen te doen, wordt de kans op een (herhaald) enkelletsel kleiner. De enkel oefeningen (met bijbehorend oefenschema) zijn bewezen effectief en afkomstig uit onderzoek van EMGO+/VUmc.
De sporter kan starten met de oefeningen zodra de aangedane enkel weer normaal belastbaar is of wanneer de zwelling van de enkel is verdwenen. Het is verstandig dat de sporter de enkel ingetapet houdt tot normale belasting (tot 4 weken na ontstaan van de blessure). Daarna kan de sporter pas starten met de oefeningen.
Het oefenprogramma (en oefenschema) is te volgen via de Versterk je enkel-app en onderdeel van de ‘Versterk je enkel’ uitvouwkaart. Hierin vind je ook informatie en advies over brace- en tapegebruik voor de enkel. Ook is een handleiding voor (para)medici beschikbaar.
Deze poster geeft aan wat sporters zélf kunnen doen om een enkelblessure te voorkomen. Hang deze poster op in de praktijk of sportvereniging. Download hieronder de poster.