Door ongelukken met vuurwerk zijn op 31 december 2019 en 1 januari 2020 385 mensen aan hun verwondingen behandeld op een Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling van een ziekenhuis. Bovenop de 385 vuurwerkslachtoffers die behandeld zijn op de SEH-afdeling zijn er naar schatting nog 900 vuurwerkslachtoffers gezien op huisartsenposten. Om te onderzoeken welk vuurwerk nu precies de oorzaak is van de vuurwerkletsels rondom de jaarwisseling, is een onafhankelijk onderzoek gewenst.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft VeiligheidNL gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar de toedrachten van vuurwerkongevallen en de typen vuurwerk die vuurwerkletsels veroorzaken. Dit onderzoek doen wij met medewerking van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA), de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) en InEen (vereniging voor organisaties voor eerstelijnszorg).
De NVSHA, de NVT, InEen en VeiligheidNL vragen samen alle dienstdoende SEH en NVT artsen en verpleegkundigen op SEH-afdelingen en huisartsenposten om bij te houden hoeveel vuurwerkslachtoffers zij behandeld hebben op 31 december 2020 en 1 januari 2021. Tevens vragen zij aan artsen en verpleegkundigen om per vuurwerkslachtoffer een korte vragenlijst in te vullen:
Dit onderzoek onder vuurwerkslachtoffers betreft geen wetenschappelijk onderzoek, maar beleidsadviserend onderzoek voor preventie. Een niet-WMO-plichtig verklaring is afgegeven door de METC van het AMC. Voor gegevensuitwisseling tussen SEH-afdelingen/huisartsenposten en VeiligheidNL zijn overeenkomsten afgesloten, de gegevensuitwisseling vindt plaats volgens het protocol gegevensverwerking vuurwerkletsel-registratie.
De eerste resultaten van dit onderzoek publiceren wij op 5 januari 2021 op onze website.
Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Susanne Nijman (s.nijman@veiligheid.nl), onderzoeker bij VeiligheidNL.