Hulpmiddelen voor een kindveilig huis

Zodra een kind kan kruipen gaat er een wereld voor ze open. Maar ook voor de ouders! Hun kind komt opeens op plekken waar het voorheen niet kon komen. Tijd om het huis kindveilig te maken! En daar komt veel bij kijken. Adviseer je ouders over kindveilige oplossingen in huis? Of wil je zelf, bijvoorbeeld in de kinderopvang, een kindveilige omgeving creeren? In dit blog noem ik de belangrijkste risico’s in huis en geef ik tips en adviezen over hoe je de risico’s kunt verkleinen.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zodra een kind kan kruipen, gaat het op onderzoek uit. Nieuwsgierig als kinderen zijn, onderzoeken ze alles. Adviseer je ouders over het babyproof maken van hun huis? Laat ze dan eerst een rondgang door hun huis maken op de knieën. Zo zien ze het huis door de ogen van hun kind. En vallen direct de plekken en situaties in huis op die onveilig kunnen zijn voor hun kind. Hieronder noem ik de grootste risico’s voor kinderen in huis. Voor specifieke koop- en gebruiktips verwijs ik naar kinderveiligheid.nl, de website voor ouders.

De trap

De meest ernstige ongevallen met kleine kinderen gebeuren door een val van de trap. Met name kinderen van één en twee jaar lopen risico. Ouders onderschatten vaak wat hun kind al kan. Ze denken dat ze nog niet de trap op kunnen kruipen, maar opeens gebeurt het toch! Adviseer ouders dus om traphekjes te plaatsen, vòòrdat hun kind kan kruipen. Zowel onder- als bovenaan de trap.
Zodra een kind zelfstandig en goed kan lopen, kunnen ouders samen met hun kind oefenen met traplopen. Lees al onze tips over traphekjes en traplopen voor ouders op kinderveiligheid.nl


Scherpe hoeken en randen

Kasten, stoelen en tafels... Het staat allemaal in huis, maar met kinderen erbij leer je er anders naar kijken. Dan is het belangrijk dat een kind zich niet bezeert aan de scherpe hoek van de tafel, als het er per ongeluk tegenaan valt. Misschien lukt het om hoeken en randen af te ronden, is dit niet mogelijk dan zijn er beschermhoekjes te koop, gemaakt van zacht kunststof.

Raamdecoraties

Raamdecoraties als lamellen, gordijnen, jaloezieën hebben vaak koorden om ze te openen of te sluiten. Kinderen kunnen verstrikt raken in deze koorden en stikken. Vooral koorden die een lus vormen, zijn gevaarlijk. Adviseer ouders om raamdecoratie zonder lusvormige koorden te kopen. Of met speciale sluitingen die losschieten als er een bepaald gewicht aan hangt. Hebben ouders wel lusvormige koorden, dan is het advies om deze door te knippen.

Veilig glas

Hebben ouders veel grote, glazen ramen en deuren in huis? Adviseer ze dan om op te passen met kleine kinderen. Die kunnen tijdens het spelen in hun enthousiasme door een glazen ruit vallen, of ze zien het glas simpelweg niet en rennen dan gewoon door de ruit. Een oplossing is om het glas op risicovolle plekken te vervangen door veiligheidsglas. Als dit niet mogelijk of te kostbaar is, is het ook een goede oplossing om stickers op het raam te plakken, zodat het beter zichtbaar is.

Deur- en raambeveiligers

Een vinger tussen de deur of het raam is niet altijd te voorkomen. Meestal is het leed te overzien, toch worden er jaarlijks nog veel kinderen behandeld op de eerste hulp met een gekneusde of gebroken vinger. Een val uit een open raam komt gelukkig minder voor, maar zorgt wel voor zeer ernstig letsel. Er zijn raam- en deurbeveiligers te koop bij doe-het-zelf zaken, die dit soort ongelukken kunnen voorkomen.

Een veilig balkon

De grootste tip die ik hier kan geven: laat een kind nooit alleen op een balkon. Niet alleen gezellig, maar ook wel zo veilig. Toezicht houden is nu eenmaal de beste manier om ongelukken te voorkomen. Kinderen zijn zo vindingrijk, via een stoel of een plantenbak klimmen ze voor je het weet over de reling van een balkon! Ook goed om te checken bij een balkon met spijlen is de afstand tussen de spijlen. Als dit breder is dan 10 cm, is het verstandig om dit af te schermen. Bijvoorbeeld door er stevig een doek tussendoor te weven. 

Stopcontacten

Ouders hoeven niet alle stopcontacten in huis te beveiligen. Alleen op plekken waar het kind makkelijk komt, en makkelijk bij kan. Denk bijvoorbeeld aan stopcontacten in de slaap- en woonkamer. Beveiligen kan op verschillende manieren, kijk hiervoor op kinderveiligheid.nl, de website voor ouders.

Meubelverankering

Wandkasten, TV-meubels... Vaak staan ze los tegen de muur. Gevaarlijk als er kinderen in huis zijn. Het komt regelmatig voor, dat kinderen in een kast klimmen en de hele kast omvalt. Adviseer ouders om dit soort grote kasten vast te zetten aan de muur. Dat kan met speciale muurverankering. 

Op kinderveiligheid.nl, de website voor ouders, staan al onze adviezen voor een kindveilig huis.

Naar adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.