placeholder

Basiscursus valpreventie voor professionals

Op dit moment worden er geen nieuwe data ingepland voor de basiscursus valpreventie. We zijn aan het onderzoeken hoe we deze kennis in de toekomst willen aanbieden. Wil je op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Valpreventie.

Doelgroep

Deze training is ontwikkeld voor professionals uit het zorg en gemeentelijk domein die werken met ouderen en aan de slag willen met valpreventie. In de training leer je meer over valrisico's en krijg je handvatten voor valpreventieve adviezen. Deelnemers zijn: thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, individuele begeleiders, paramedici zonder specialisatie in de geriatrie, welzijnsmedewerkers, beweegsportcoaches en vrijwilligers.

 

Doel / resultaat

In de basiscursus Valpreventie voor professionals leer je over de fysieke en functionele veranderingen bij het ouder worden: wat gebeurt er met de houding, het looppatroon, de spierkracht, de strategie voor het ontwijken van obstakels enzovoorts. Maar ook veranderingen in zintuigen en organen. En hoe leiden deze veranderingen tot een verhoogd valrisico? Naast achtergrondkennis ontvang je vooral veel praktische adviezen over hoe je een verhoogd valrisico signaleert. Per risicofactor worden de adviezen voor de ouderen behandeld. Daarnaast wordt er ook geoefend met het geven van instructie bij het opstaan na een val en de juiste manier van tillen. Tenslotte maak je kennis met het effectieve valpreventie-aanbod en wordt de praktische samenwerking met andere disciplines behandeld. 

Vragen die tijdens de cursus aan bod komen zijn:

 • Hoe groot is het valprobleem (lichamelijk, sociaal, financieel)?
 • Welke veranderingen in het lichaam veroorzaken het valrisico?
 • Wat kan ik als zorgprofessional tijdens mijn dagelijkse werk doen om de kans op een val bij cliënten te verkleinen? 
 • Hoe adviseer ik over het opstaan vanuit de grond?
 • Naar welk effectief aanbod kan ik doorverwijzen en met wie kan ik lokaal het beste samenwerken? 

Ben je ook geïnteresseerd in de trainingen Starten met de Valanalyse, training tot In Balans-docent of tot Otago-instructeur? Dan geeft deze cursus je een goede basiskennis. 

Programma

Wanneer en waar
Op dit moment worden er geen trainingen gepland. Wil je op de hoogte worden gehouden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief valpreventie

Tijdens de training wisselen theoretische inzichten, ervaringen uit de praktijk en praktische opdrachten elkaar af. Ook is er voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers. De programmaonderdelen van de training zijn:

 • Vallen een groot probleem? Introductie op de grootte van de valproblematiek in landelijke cijfers en persoonlijke gevolgen voor de ouderen. 
 • Veranderingen van het lichaam: een uitgebreide toelichting op de veranderingen van het lichaam bij het ouder worden. Je ervaart een aantal van deze veranderingen aan den lijve. 
 • Risicofactoren en adviezen: je leert de risico´s van vallen kennen en herkennen. Per risicofactor worden de praktische adviezen besproken waarmee het risico verlaagd wordt of waarmee ouderen veiliger om kunnen gaan met het verhoogde valrisico. Dit zijn naast intrinsieke risico´s ook bijvoorbeeld aanpassingen in de woning om zo een veiligere leefomgeving te creëren. 
 • Praktische instructie: je oefent hoe je een oudere kunt leren opstaan vanaf de grond en hoe je een oudere op een ergonomische manier kunt helpen op te staan van de grond. 
 • Hoe ga je vanuit jouw eigen functie aan de slag? Je leert wat effectief valpreventie-aanbod is en aan de hand van een casus wordt duidelijk welke disciplines een rol kunnen spelen en hoe de taakverdeling eruit kan zien. 
Accreditatiepunten

Na het volgen van de cursus worden de volgende punten toegekend:

 • Wijkverpleegkunde: 5 punten (Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals)
 • Praktijkondersteuners: 6 punten (NVvPO)
 • Ergotherapeuten, oefentherapeuten en podotherapeuten: 5 punten (ADAP)
Algemene voorwaarden

Aantal deelnemers
Voor deze cursus geldt een minimum van 10 deelnemers en een maximum van 16 deelnemers. Bij onvoldoende aanmeldingen kunnen wij de cursus annuleren. In  uitzonderingsgevallen kan de groepsgrootte worden vergroot.

Annulering
De aanmelding kan je uiterlijk 4 weken vóór de startdatum van de training kosteloos annuleren. Bij annuleren binnen 4 weken voor de startdatum ben je verplicht het volledige bedrag te betalen. Zie voor uitzonderingen art. 9.9 van onze Algemene Voorwaarden.

Bij verhindering mag je je kosteloos laten vervangen door een collega, als deze voldoet aan het profiel. De vervanging moet voor start van de cursus per mail worden doorgegeven. Voor meer informatie, lees onze Algemene Voorwaarden.

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meld je aan

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.