Vuurwerkaankoop en -gebruik jaarwisseling 2018-2019

Elk jaar rapporteren wij het aantal vuurwerkgewonden. Voor een goede interpretatie van de ontwikkeling van vuurwerkletsels kijken we ook naar vuurwerkaankoop en -gebruik onder een representatieve steekproef van Nederlandse huishoudens.

Met een korte vragenlijst onder een representatieve steekproef van Nederlandse huishoudens (ingevuld door 1.537 personen) hebben we het gedrag met en de mening over vuurwerk geïnventariseerd.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 1-2-2019

Belangrijkste resultaten

  • Ruim een derde van de Nederlandse huishoudens koopt vuurwerk, vooral huishoudens met kinderen. Bijna een kwart kocht (ook) een of meerdere typen illegaal vuurwerk.
  • Vuurwerk afsteken wordt binnen gezinnen vaak ook door de kinderen gedaan.
  • De meerderheid van de kinderen draagt een vuurwerkbril tijdens het afsteken (dit is een stijging ten opzichte van onze eerdere meting). Wanneer kinderen kijken naar vuurwerk, wordt in nog geen vier op de tien gevallen een veiligheidsbril opgezet.
  • Toeschouwers houden afstand, maar nemen verder weinig maatregelen.
  • De minderheid van de huishoudens weet vanaf welke leeftijd legaal vuurwerk mag worden afgestoken, of welke typen vuurwerk illegaal zijn.
  • De meningen over de vuurwerktraditie zijn verdeeld: de helft van alle huishoudens zou een verbod op knalvuurwerk willen en ruim een kwart zou een verbod op consumentenvuurwerk willen.

Meer toelichting en resultaten zijn te vinden in het rapport:

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.