Gehoorschadepreventie
Gehoorschade bij middelbare scholieren: zorgwekkende cijfers
Hoe vaak komt (tijdelijke) tinnitus voor bij middelbare scholieren? En welk risicogedag vertonen scholieren als ze uitgaan en luisteren naar muziekspeler? De Nationale Hoorstichting deed in 2016 een vragenlijstonderzoek.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
De Nationale Hoorstichting ondervroeg in 2016 bijna 700 middelbare scholieren van gemiddeld 13 jaar, om gehoorschade en risicogedrag te meten. Wat blijkt: vrijwel alle jongeren luisteren via oortjes of koptelefoon naar muziek op hun smartphone of mp3-speler, en dat twee op de vijf gaan al regelmatig naar een feestje met harde muziek. Maar liefst 57.5 procent van de middelbare scholieren geeft aan last te hebben van een piep in het oor na het bezoeken van een feestje en 11.7 procent heeft hier last van na het luisteren van muziek direct op hun oren.
Belangrijkste resultaten op een rij
Het doel van het huidige onderzoek was in kaart te brengen in hoeverre (tijdelijke) tinnitus voorkomt bij Nederlandse middelbare scholieren en wat hun risicogedrag is als het gaat om uitgaan en luisteren naar een muziekspeler. Dit zijn de belangrijkste resultaten:
- De meerderheid van de onderzochte scholieren gaat wel eens naar een feestje met harde muziek en luistert regelmatig naar een muziekspeler.
- Meer dan de helft heeft een piep na een feestje.
- Een op de tien heeft een piep na het luisteren naar een muziekspeler.
- Een op de drie leerlingen negeert de waarschuwing op de muziekspeler.
- Een op de vijf loopt risico volgens de risicoberekening.
Wanneer je op jonge leeftijd al regelmatig wordt blootgesteld aan harde muziek, neemt de kans op gehoorschade toe. Gehoorproblemen kunnen leiden tot verminderde concentratie en slechtere prestaties op school. We vinden het zorgwekkend dat kinderen op zo’n jonge leeftijd al zo vaak een pieptoon ervaren. De pieptoon geeft aan dat het gehoor is overbelast en mogelijk al blijvend beschadigd is. Regelmatige blootstelling aan hard geluid leidt tot gehoorproblemen zoals tinnitus, waarbij je een permanente – vaak onverdraaglijke – piep, ruis of brom in het oor ervaart.
Conclusie en aanbevelingen
Een verontrustend deel van de middelbare scholieren heeft al last van een piep in het oor na blootstelling aan harde muziek: een eerste teken van gehoorschade. Het horen van een piep lijkt gerelateerd aan risicogedrag; jongeren die vaak uitgaan hebben vaker een piep, en ook de jongeren die naar een muziekspeler luisteren met een te hard geluidsvolume, hebben vaker een piep.
Zowel het horen van een piep als de volumewaarschuwing op de muziekspeler, lijken niet genoeg te waarschuwen bij een groot deel van de jongeren. Om gehoorschade te beperken bij jongeren is meer en betere voorlichting nodig, moet de effectiviteit van de waarschuwing verbeteren en moeten veilige schoolfeesten, waarbij goed op het geluid wordt gelet, voortaan standaard worden.
Lees hier ons advies voor het maximale geluidsniveau op schoolfeesten en praktische tips.
Download hieronder de rapportage van dit onderzoek.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Gehoorschadepreventie
Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.